Lorem ipsum dolor

Za protiválečnou intervenci půjde ruská umělkyně na sedm let do vězení

28. 11. 2023Petra LexováZprávy

Umělkyně Sascha Skochilenko byla odsouzena na 7 let vězení poté, co v petrohradském obchodě namísto cenovek umisťovala cedulky kritizující vojenskou invazi na Ukrajinu v roce 2022.

Skochilenko je absolventkou Petrohradské státní univerzity. Ve své práci se mimo jiné věnovala otázce duševního zdraví a jeho destigmatizaci v Rusku. V roce 2014 vydala populární komiks Kniha o depresi, která byla následně přeložena do angličtiny a ukrajinštiny. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se účastnila protestů proti válce, které byly v Rusku potlačovány.

V březnu 2022 byla v Petrohradu zatčena poté, co změnila cenovky zboží za letáky s informacemi o ruské agresi na Ukrajině. Mimo jiné o dění v Mariupolu, ostřelování místního divadla a o útocích na civilisty. Na základě udání 11. dubna prohledala policie Skochilenkové dům a o několik dní později ji zatkla. Následně byla obviněna z „veřejného šíření nepravdivých informací o ruských ozbrojených silách“ podle nedávno schváleného článku trestního zákoníku a hrozil ji trest až devět let vězení.

Po roce a půl ve vazbě proběhl 16. listopadu soud, který Skochilenko odsoudil na 8 let vězení s ohledem na dobu, kterou si již odseděla. Verdikt soudkyně Oksany Demyashevy byl provázený výkřiky přihlížejících volajících „hanba!“. Bouřlivé ohlasy doprovázely i celý proces, během kterého Skochilenko zavřená v kleci posílala polibky směrem do publika. Odsouzení ihned vyvolalo mezinárodní mediální ohlas. Proces s umělkyní podle deníku The Art Newspaper, odstartoval novou etapu represí vůči ruským občanům kritizujícím válku. Její rodina navíc dlouhodobě upozorňuje i na komplikovaný zdravotní stav umělkyně, která trpí několika vážnými nemocemi, včetně srdečního onemocnění a celiakie, které soud nevzal v úvahu.

V závěrečném prohlášení, které bylo zveřejněno ve zvukové podobě opozičními médii, Skochilenko mluví o absurditě svého případu, válečném štvaní ruského státu i smyslu svobody. „Opravdu se dnes za toto zavírají lidé do vězení? Dokonce i někteří příznivci speciální vojenské operace, s nimiž jsem se setkala, nevěří, že si zasloužím, aby mě za to, co jsem udělala, zavřeli za mříže,“ uvedla v prohlášení uveřejněné na Mediazona, lidskoprávním webu založeném Nadyou Tolokonnikovou a Mashou Alekhinou z protestní skupiny Pussy Riot. Na zatčení Saschy Skochilenko reagovaly i další mezinárodní organizace jako Amnesty International, která vytvořila petici na podporu umělkyně.

Skochilenko rovněž poukázala na to, že trestní stíhání jejího případu a značná mediální pozornost, která se mu dostala, rozšířily zprávu mnohem více, než by bylo jinak možné dosáhnout umístěním pěti kusů papírku do supermarketu. „Kdybych nebyla zatčena, věděla by o tom jen jedna babička, pokladní a hlídač,“ uvedla Skochilenko. „Proč tedy moji vyšetřovatelé a žalobci nejsou obviněni podle stejného článku trestního zákona jako já?“

Celou situaci komentovala Polina Sadovskaya, ředitelka advokacie a Eurasie v PEN America, ve svém prohlášení: „Ruský právní stát se stal podvodem a barbarské reakce na umění a protesty, jako je tato, jen podtrhují zoufalou potřebu vlády ovlivňovat veřejné mínění.“

------

Ilustrace: Nadezhda Ishkinyaeva

Petra Lexová | Vystudovala dějiny umění a učitelství výtvarné výchovy. Věnuje se výzkumu středoevropského sochařství 60. a 70. let a architektuře. V současné době je doktorandkou na Semináři dějin umění MU v Brně a přednáší na Ústavu věd o umění a kultuře FF JU v Českých Budějovicích.