Lorem ipsum dolor

Oheň v Abcházii zničil umělecká díla

30. 1. 2024Petra LexováZprávy

Během požáru v abcházském Suchumi bylo zničeno více než čtyři tisíce uměleckých děl ve sbírce Národní obrazové galerie. Správa problematického území byla dlouhodobě kritizována za špatný stav budov.

Požár vypukl v nedaleké bance v hlavním městě Suchumi a rychle se rozšířil i do nedaleké umělecké galerie Svazu umělců Abcházie, kde byla sbírka uložena. Umělecká díla se z hořící budovy snažili zachránit místní umělci, hasiči i civilisté. Záběry zachytilo video zveřejněné Rádiem Svobodná Evropa na platformě X. Ředitel Národní galerie Suram Sakaniya v rozhovoru pro Ekho Kavkaza, regionální zpravodajskou platformu, uvedl, že se podařilo zachránit zhruba 100 až 200 obrazů, z nichž část byla poničená a ohořelá. Mezi zničenými díly se nacházely například práce Aleksandra Chachby-Sarvashidzeho, který je považován za prvního abchazského mezinárodně uznávaného umělce. Jako jevištní výtvarník spolupracoval s divadly v Rusku a ve Francii i s umělci, jako byl Pablo Picasso.

Abcházie je region na pobřeží Černého moře, který dle státoprávního hlediska spadá pod Gruzii. Od roku 1993 však stát nemá na tomto území kontrolu a separatistická oblast, která má v současnosti přibližně 245 000 obyvatel, je pod sférou vlivu Ruska. To po pětidenní válce s Gruzií v roce 2008 Abcházii uznalo jako nezávislý stát. Moskva zřídila v regionu vojenskou základnu a kontroluje abcházskou politiku i finance.

Stát se dlouhodobě potýká s finanční krizí, která se odrazila i na fungování samotné instituce Národní obrazové galerie, která byla založena v roce 1963 jako součást regionálního státního muzea. Podle deníku The New York Times byla celá sbírka uskladněná v nevyhovujících podmínkách v několika místnostech horního patra, kam se požár rozšířil přes střechu galerie. Podle již zmiňované zpravodajské platformy Ekho Kavkaza byla budova ještě před požárem v havarijním stavu. Ředitel Sakaniya dlouhodobě upozorňoval na nedostačující stav instituce, který označil za „nevhodný pro skladování obrazů i jejich vystavování“.

Gruzínská prezidentka Salome Zourabichová v pondělním prohlášení na X označila požár v Abcházii za „zanedbávání kulturní identity jak ze strany vedení země, tak ze strany ruských okupantů.“ Jak uvedl The New York Times, ruská ministryně kultury Olga Luybimová slíbila, že muzeu nabídne ruské specialisty, kteří pomohou s restaurováním poničených děl.

Za poslední rok se jedná o další z rozsáhlých požárů, který poničil vekou část kulturního uměleckého dědictví. V březnu minulého roku Artalk informoval o rozsáhlém požáru v centru Bánské Štiavnice na Slovensku, který výrazně poničil řadu historických budov i výstavních expozic. Příčina požáru v Abcházii je v tuto chvíli nejasná. Je pravděpodobné, že se jednalo o zkrat elektrického vedení. V současné chvíli není ale vyloučené ani úmyslné žhářství, což vyšetřuje abchazská generální prokuratura.

Petra Lexová | Vystudovala dějiny umění a učitelství výtvarné výchovy. Věnuje se výzkumu středoevropského sochařství 60. a 70. let a architektuře. V současné době je doktorandkou na Semináři dějin umění MU v Brně a přednáší na Ústavu věd o umění a kultuře FF JU v Českých Budějovicích.