Lorem ipsum dolor

Protesty v amerických muzeích

30. 11. 2023Petra LexováZprávy

Klimatičtí aktivisté obsadili významné americké instituce, kde protestovali proti dosavadnímu laxnímu chování muzeí v otázkách klimatické krize.

Aktivisté z Extinction Rebellion, globálního ekologického hnutí, uspořádali 18. a 19. listopadu protesty v Solomon R. Guggenheim Museum a Museum of Natural History v New Yorku. Obvinili při tom kulturní instituce ze spoluúčasti na blížící se klimatické katastrofě.

Protestující v Guggenheimově muzeu využili transparenty s nápisy jako „No Art on a Dead Planet“ a vyzývali muzeum k boji proti změně klimatu. Protesty začaly v sobotu okolo páté hodiny odpolední, kdy je instituce nejvíce vytížená. Vedení muzea dovolilo, aby akce probíhala téměř bez přerušení do konce otevírací doby v osm hodin večer. Aktivisté, kteří poté odmítali opustit prostory, byli zatčeni.

O den později se konaly protesty v nedalekém Přírodovědeckém muzeu, kde si aktivisté lehli okolo repliky kostry barosaura, jednoho z nejvíce navštěvovaných exponátů. Podle The Art Newspaper muzeum následně uzavřelo hlavní vchod instituce, aby do prostoru nemohli vstupovat další demonstranti. Přítup muzea ke klimatické změně byl přitom cílem kritiky již v minulosti a vedl k odstoupení Rebekah Mercer ze správní rady – ta ve svých veřejných prohlášeních zpochybňovala klimatickou otázku.

Extinction Rebellion, původně vzniklo jako ekologické hnutí ve Velké Británii a postupem let se rozšířilo do řady velkých měst. Dlouhodobě se snaží nenásilnou občanskou aktivitou vyburcovat vládní organizace k řešení ekologických otázek a zvratu klimatické krize. Newyorská pobočka se v současnosti pokouší svými aktivitami tlačit na historické kulturní a vzdělávací instituce a jejich uvědomělý přístup ke klimatickým otázkám.

Jak hnutí uvedlo ve svém prohlášení k newyorským muzeím a kulturním institucím, mimo jiné deklarované i v rámci protestu: „Vaše povinnosti jdou nad rámec pouhé ochrany dědictví. Máte povinnost vzdělávat a posilovat veřejnost v době, kdy naši volení vůdci a média soustavně selhávají.“ A dále dodávají: „Žádáme vás, abyste nám pomohli propagovat a zakládat shromáždění, informovat a zapojit veřejnost do určujícího problému naší doby: klimatické a ekologické krize.“ Zároveň během protestu polemizovali nad samotnou existencí kulturních institucí a výstav v době, kdy je planeta v ohrožení.

Nedávné protesty byly jasnou snahou vyprovokovat muzea k větší aktivitě v otázkách klimatické změny a jen jednou z celé řady akcí, které hnutí v posledních měsících realizovalo. Na začátku listopadu například skupina uspořádala protest během aukce v prodejní místnosti Christie’s v Rockefellerově centru. Protesty se tak přidaly k nedávným mediálně sledovaným protestům ve Velké Británii, kde se členové skupiny Just Stop Oil snažili upozornit na katastrofální dopady změny klimatu svými útoky na umělecká díla pomocí vylité barvy nebo rajčatové polévky, kterou zaútočili na obraz Slunečnice od Vincenta van Gogha. Souběžně probíhají i protesty v Německu a Rakousku, které organizuje Letzte Generation. Agresivní útoky vůči uměleckým dílům rozpoutaly poměrně živou debatu na sociálních sítích a v médiích, kde se diskutovala pozice uměleckých děl jako rukojmích klimatických aktivistů. Současná situace ale jen odráží vzrůstající depresi ze zhoršující se klimatické situace a její stále nedostatečné reflexe a hledání řešení.

Petra Lexová | Vystudovala dějiny umění a učitelství výtvarné výchovy. Věnuje se výzkumu středoevropského sochařství 60. a 70. let a architektuře. V současné době je doktorandkou na Semináři dějin umění MU v Brně a přednáší na Ústavu věd o umění a kultuře FF JU v Českých Budějovicích.