Lorem ipsum dolor

Ředitel maďarského Národního muzea byl odvolán kvůli fotografiím LGBT osob

21. 11. 2023Veronika TvrzníkováZprávy

Ředitel maďarského Národního muzea byl odvolán z funkce kvůli výstavě World Press Photo, která podle pravicové vlády porušila zákon zakazující distribuci LGBTQ+ obsahu nezletilým.

V pondělí 6. listopadu odvolal ministr kultury János Csák ředitele Maďarského národního muzea po dvou letech z funkce. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že generální ředitel László L. Simon v rámci právě probíhající výstavy World Press Photo v Budapešti „nedodržel zákonné povinnosti, které od něj instituce očekávala, a dopustil se jednání, které znemožňovalo ponechat jej v dané pozici“. Tomuto kroku předcházela iniciativa členky parlamentu a viceprezidentky hnutí Mi Hazánk (Naše vlast) Dóry Dúró, která se zasazovala o omezení vstupu na výstavu lidem mladším 18 let. Odkazovala přitom na tzv. „zákon na ochranu dětí“, přijatý maďarskou vládou v roce 2021, který zakazuje jakoukoliv distribuci LGBTQ+ obsahu nezletilým.

Simon, který podle deníku The Guardian sám pro tento zákon jako bývalý státní tajemník pro kulturu a poslanec za stranu Fidesz Viktora Orbána hlasoval, se vůči tomuto obvinění ohradil tím, že není v pravomoci muzea po návštěvnících požadovat doklad totožnosti. 1. prosince však bylo muzeum nuceno zakázat vstup na výstavu mladším 18 let, a to nehledě na případný souhlas zákonných zástupců. Na svém Facebookovém účtu Simon následně poslankyni Dúró poděkoval za publicitu expozice, která každoročně láká desetitisíce návštěvníků. Ve svém vyjádření k ukončení své funkce poté doplnil, že ministrovo rozhodnutí bere na vědomí, avšak nemůže ho přijmout, protože „muzeum vědomě neporušilo žádný zákon“. Do funkce nové ředitelky Maďarského národního muzea byla dosazena Judit Hammerstein, historička a politička, která mimo jiné v minulosti působila jako tisková mluvčí Viktora Orbána a poslaneckého klubu Fidesz.

Cyklus pěti fotografií nazvaný „Home for the Golden Gays“ filipínské fotoreportérky Hannah Reyes Morales, který vyvolal pobouření maďarské pravice, zachycuje obyvatele domova pro seniory queer komunity v Manile. K omezení vstupu na výstavu v Budapešti vydala nadace World Press Photo sídlící v Amsterdamu prohlášení, ve kterém vyjadřuje lítost nad rozhodnutím maďarské vlády, podtrhuje uměleckou i dokumentární kvalitu cyklu, který byl vybrán mezi 60 000 přihlášenými fotografiemi, a zdůrazňuje, že dosavadní vysoká návštěvnost výstavy potvrzuje fakt, že maďarští občané chtějí být informováni.

Jak uvedla agentura AP, maďarský parlament přijal v červnu 2021 návrh zákona „na ochranu dětí“ poměrem hlasů 157 : 1. Legislativa, kterou představila vládnoucí strana premiéra Viktora Orbána Fidesz (Maďarská občanská unie), zakazuje sdílet s nezletilými jakýkoliv obsah zobrazující homosexualitu či jakoukoliv jinou orientaci než heterosexuální, stejně jako změnu pohlaví, což má údajně pomáhat v boji proti pedofilii. Kromě členů strany Fidesz, která má parlamentní většinu, hlasování podpořili také zákonodárci z pravicového hnutí Jobbik (Hnutí za lepší Maďarsko). Všechny ostatní opoziční strany hlasování bojkotovaly. Vůči přijetí tohoto zákona se okamžitě vymezila řada domácích i zahraničních lidskoprávních organizací. Maďarská pobočka Amnesty International ho označila za „homo- a transfobní“ a vyjádřila obavy z toho, že „vystaví lidi, kteří již tak čelí nepřátelskému prostředí, ještě větší diskriminaci“. 17 evropských lídrů nejprve v červnu 2021 vyzvalo v reakci na maďarský zákon v otevřeném dopise k podpoře LGBTQ+ komunity, v červenci 2022 pak Evropská komise a Evropský parlament proti tomuto zákonu podaly žalobu u nejvyššího evropského soudu, kterou postupně podpořilo 15 evropských zemí. Kromě Slovinska se k dopisu ani žalobě nepřipojila žádná z postsocialistických zemí, Českou republiku nevyjímaje.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Foto: Hannah Reynes Morales: Homes for Golden Gays. Zdroj: instagram autorky, 5. 1. 2023.

Veronika Tvrzníková | Narozena 1990, absolvovala magisterské studium oboru Dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Aktuálně je na volné noze, pracuje pro Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, zajímá se o současné umění, příležitostně píše a překládá.