Lorem ipsum dolor

Stávka v Centre Pompidou skončila úspěchem odborů

8. 2. 2024Veronika TvrzníkováZprávy

Historicky nejdelší stávka v Centre Pompidou, do níž zaměstnanci a zaměstnankyně vstoupili kvůli nejistotám souvisejícím s plánovanou rekonstrukcí pařížského kulturního centra, skončila dohodou mezi institucí a odbory.

V polovině loňského října, jen několik měsíců poté, co vedení Centre Pompidou ohlásilo rozsáhlou rekonstrukci instituce plánovanou na roky 2025–2030, vstoupili její zaměstnanci a zaměstnankyně do stávky, a to kvůli nejistotám obestírajícím jejich pracovní úvazky v následujících letech. Jak informoval magazín Artforum, uzavření se dotkne kolem tisícovky pracovníků a pracovnic, vůči jejichž dotazování ohledně budoucí situace zůstávalo vedení instituce dlouho netečné. Pod záštitou Všeobecné konfederace práce (Confédération nationale du travail, CGT), druhé největší francouzské odborové organizace, se personál Centre Pompidou v průběhu podzimu opakovaně sešel s managementem instituce a představiteli francouzské vlády, avšak dosáhnout uspokojivých výsledků se dlouho nedařilo. Během prosince tak zaměstnanci a zaměstnankyně protestovali přímo na ministerstvu kultury.

Nathalie Ramos, představitelka CGT, pro periodikum Artnews uvedla, že hlavním problémem v celém procesu je právě nejednoznačnost jednání ze strany managementu Centre Pompidou. Pracovníci a pracovnice zároveň vyjádřili pochybnosti ohledně projektu souvisejícího s plánovaným znovuotevřením muzea. S ohledem na nutnost dodatečného financování rekonstrukce nad rámec 285 milionů dolarů dotovaných státem se totiž vedení instituce chystá rozšířit systém zápůjček ze svých kolekcí do celého světa. Kromě hrozby poškození exponátů zaměstanci a zaměstnankyně upozornili také na alarmující lidskoprávní situaci v zemích, jako je Saudská Arábie a Čína, se kterými instituce podepsala nebo obnovila smlouvy o budoucí spolupráci a zápůjčkách.

V pondělí 29. ledna se po více než sto dní trvající stávce konečně podařilo dosáhnout řešení konfliktu. Personál Centre Pompidou v zastoupení dvou odborových organizací – Conféderation française démocratique du travail (CFTD) a Force ouvrière – podepsal dohodu s vedením instituce, a to za výrazného přispění nové ministryně kultury Rachidy Dati, která do funkce nastoupila teprve 11. ledna a jejíž zapojení do procesu označil generální tajemník CFTD pro kulturu za „rozhodující faktor ve vyjednávání“. Podle deníku Le Monde je součástí dohody garance pracovních míst stávajících zaměstnanců a zaměstnankyň díky přesunu Veřejné informační knihovny (Bibliothèque publique d’information), která je součástí Centre Pompidou, do jiné budovy v pařížském 12. obvodu a plánované dohodě s galerijní institucí Grand Palais, která pro Centre Pompidou umožní organizaci výstav na ploše 2 800 m2. Část personálu bude také přesunuta do nových prostor v Massy na jižním předměstí Paříže, jejichž otevření je naplánované na léto 2026.

Veronika Tvrzníková | Narozena 1990, absolvovala magisterské studium oboru Dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Aktuálně je na volné noze, pracuje pro Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, zajímá se o současné umění, příležitostně píše a překládá.