Lorem ipsum dolor

V Pásmu Gazy zemřel palestinský umělec Fathi Ghaben

14. 3. 2024Veronika TvrzníkováKomentář

Uznávaný palestinský malíř a pedagog Fathi Ghaben zemřel poté, co mu izraelskými úřady nebylo umožněno opustit Pásmo Gazy k zajištění potřebné lékařské péče.

Fathi Ghaben, jedna z klíčových postav palestinské umělecké scény, zemřel v neděli 25. února ve věku 77 let. Palestinské ministerstvo kultury vydalo prohlášení, podle kterého se Ghaben potýkal s vážnými problémy na hrudi a plicích. Kvůli nedostatku potřebných léků a kyslíku v Gaze opakovaně žádal izraelské úřady o povolení vycestovat za léčbou do zahraničí; to mu ale nebylo umožněno.

Ghaben se narodil v roce 1947, tedy rok předtím, než došlo k vysídlení více než 750 000 Palestinců z izraelského území. Ghabenova rodina se usídlila v uprchlickém táboře Džabálija, kde malíř prožil většinu svého života. Jako samouk se tvorbě věnoval od 60. let, kdy kvůli finančním problémům musel zanechat studia na vysoké škole. V 80. letech, když Izrael rozšířil zákaz užívání palestinské vlajky a jejích barev na uměleckých dílech, se Ghaben proslavil svými obrazy otevřeně tematizujícími palestinskou kulturu a vzdor. Jeho díla se reprodukovala ve formě plakátů v ohromném množství jak v Pásmu Gazy, tak na Západním břehu Jordánu. Ghaben byl v této době izraelskými autoritami několikrát zatčen, obvykle proto, že jeho tvorba údajně „podněcovala násilí“. V roce 1984 strávil ve vězení šest měsíců. Palestinec Aser El Saqqa, ředitel londýnské organizace Arts Canteen, která podporuje arabské umělce, pro deník The Art Newspaper řekl: „[Ghaben] byl první, kdo zobrazoval ve svých malbách palestinskou vlajku. … Živě si pamatuji plakáty jeho děl rozmístěné všude po městě. Vidět palestinskou vlajku pro nás v té době znamenalo povzbuzení a odvahu.“ Dodává: „Všichni umělci, se kterými pracuji, jsou velmi ovlivněni […] jeho pevnou pozicí při obraně palestinských práv, všemi příběhy, jež zdokumentoval […].“

Ghaben se výraznou měrou podílel také na vzniku uměleckých hnutí v Gaze. Byl jedním ze zakladatelů skupin Asociace výtvarných umělců a Umělci v Gaze, kromě toho založil vlastní Centrum umění Fathiho Ghabena s cílem objevovat a pomáhat místním mladým nadějným umělcům a umělkyním. Působil rovněž jako poradce ministerstva kultury. „Moje obrazy nejsou plné úsměvů; nejsou hlasité, okázalé, nepostrádají hlubokou myšlenku. Zobrazují problémy palestinského národa a realitu jeho boje,“ řekl Ghaben o své tvorbě podle serveru Art News.

Palestinské ministerstvo kultury v lednu zveřejnilo informaci, že od loňského října v Pásmu Gazy při izraelských útocích dosud zemřelo na 41 představitelů a představitelek místní kulturní scény. Jak uvedl deník The Guardian, patří mezi ně mimo jiné umělkyně Heba Zagout, malíř Mohammed Sami Quariqa nebo básnířka a spisovatelka Hiba Abu Nada.

Veronika Tvrzníková | Narozena 1990, absolvovala magisterské studium oboru Dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Aktuálně je na volné noze, pracuje pro Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, zajímá se o současné umění, příležitostně píše a překládá.