TOP Týdne 22.–28. 10. 2018

Cenu Oskára Čepana získala Emília Rigová, byly rozdány Státní ceny Ministerstva kultury, v rámci oslav 100 let od založení Československa byly otevřeny nové výstavy a Designblok oslavil 20 let.

1/ Emília Rigová laureátkou Ceny Oskára Čepana

Ve čtvrtek 25. října byla v Bratislavě udělena Cena Oskára Čepana určená pro umělkyně a umělce do 40 let. Její 23. ročník byl poznamenán hektickou přípravou spojenou se změnou realizačního týmu ocenění. Koordinátorkou prestižní akce se stala Lucia Gavulová, ředitelka Nadácie súčasného umenia, která cenu spolupořádá. Čtyři finalisté (Lucie Mičíková, Adam Novota, Emília Rigová a Boris Sirka) prezentovali své práce v bývalém bratislavském obchodním domu Dunaj pouze do 26. října. Vítězná práce Emílie Rigové je charakteristická genderovými a etnickými otázkami zkoumajícími stereotypy ve společnosti, kultuře i umění. Součástí ocenění je rezidenční pobyt v New Yorku, finanční odměna a uspořádání samostatné výstavy.

2/ Cenu Ministerstva kultury získali manželé Ševčíkovi a Růžena Žertová

Manželé Ševčíkovi, foto Jiří Thýn

V oblasti výtvarného umění ocenění za dlouholeté zásluhy o výzkum a prezentaci českého umění u nás i ve světě, ale i za dlouholetou pedagogickou činnost získali manželé Jana a Jiří Ševčíkovi, kteří od 80. let spoluformují podobu současného českého umění. Architekta Růžena Žertová, proslavená návrhy na stavby obchodních domů (Prior v Pardubicích, Labe v Ústí nad Labem nebo Prior v Košicích), ale věnující se i autorskému šperku, získala cenu za architekturu. Letošní udílení Cen Ministerstva kultury bylo poznamenáno jejich politizací – rodina Evalda Schorma odmítla převzít cenu za kinematografii kvůli nesouhlasu s vládou podporovanou komunisty. Cenu za literaturu odmítl Jiří Hájíček, jelikož ji doposud považoval za apolitickou, což je v rozporu s odstoupením části odborné poroty nesouhlasící s nynější vládou.

3/ Národní muzeum a Národní galerie otevřely nové expozice

V rámci oslav 100 let od založení Československa byla ve Veletržním paláci Národní galerie otevřena dlouho očekávaná nová stálá expozice 1918–1938 První republika představující výtvarné umění a kulturní politiku nového státu. Kurátorky Anny Pravdová a Lada Hubatová-Vacková v expozici vystavily nejen stěžejní díla českého, slovenského a rusínského umění (včetně německy mluvících obyvatel), ale i tzv. francouzskou sbírku, kterou stát zakoupil roku 1923 jako jednu z nejvýznamnějších akvizic umění u nás. Výstavu si na své návštěvě prohlédl v doprovodu premiéra Babiše francouzský prezident Emanuel Macron. V den výročí Československa otevřelo po sedmi letech Národní muzeum, a to za účasti politických špiček. Do konce roku bude možné v budově zdarma navštívit dvě výstavy – 200 vybraných exponátů muzea a Česko-slovenkou / Slovensko-českou výstavu.

4/ V Praze proběhla přehlídka Designblok

Vítězové Cen Designbloku, foto Herminapress

Včera v Praze skončil jubilejní dvacátý ročník Designbloku. Na několika místech hlavního města (s centrem v Průmyslovém paláci na výstavišti) se představilo více než tři stovky vystavovatelů. Mezi lákadla patřila řada zahraničních hostů v čele se španělským designérem Jaimim Hayonem, který průřez svojí tvorbou vystavil v Colloredo-Mansfeldském paláci v rámci expozice Manifest. Ta představovala průřez tím nejlepším, co Designblok nabídl v uplynulých dvaceti letech. Uděleny byly rovněž ceny Diploma Selection – ocenění si od mezinárodní poroty odnesli Alexander Schul z Nizozemí za produktový a Ramona Salo Myrseth za oděvní design. V deseti kategoriích byly uděleny rovněž Ceny Designbloku.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.