TZ: Ladislav Svoboda v Galerii Art brut Praha

Ladislav Svoboda / Barevná džungle / kurátor: Jaromír Typlt / Galerie Art brut / Praha / 23. 3.–27. 4. 2023

Výstava byla připravena ve spolupráci s Ateliérem radostné tvorby a spolkem Barvolam.

Šestá výstava v galerii Art brut Praha se soustředí na tvorbu Ladislava Svobody, a to výběrem z jeho obrazů za posledních pět let – taková doba už uplynula od posledních samostatných výstav tohoto autora. Svoboda nepřestává dál rozvíjet nezaměnitelný styl svých barevných kreseb. Když se pohled diváka neztratí v pestrých kaleidoskopických strukturách, začne pozvolna rozpoznávat postavy, které dosud skoro dokonale splývaly s okolním prostředím, jako by používaly „mimikry“, ochranné zbarvení. Nápadná je i potřeba zaplnit až pokraj úplně celý prostor, známá v dějinách umění jako „horror vacui“ – obava z prázdna.

Ladislav Svoboda (narozen 1986) si v malování našel jeden z hlavních způsobů, jak překonávat vážné zábrany při komunikaci s okolním světem. Navzdory Aspergerovu syndromu dokázal úspěšně zvládnout magisterské studium na vysoké škole, věnuje se psaní sci-fi příběhů, je velmi aktivní na sociálních sítích. Od roku 2013 patří mezi kmenové autory Ateliéru radostné tvorby a v posledních dvou letech také pravidelně tvoří v ateliéru pro neurodiverzní umělce Barvolam.

Zároveň s výstavou vychází v březnu 2023 ve 130. čísle Revolver Revue obsáhlý profil Ladislava Svobody s reprodukcemi jeho obrazů z let 2013–2022 a průvodní studií Jaromíra Typlta. Svobodova díla byla předtím zveřejněna také v časopisech Analogon, Opus musicum, Týdeník Reportér a v dalších médiích. V roce 2018 se v Praze představil výstavami ve venkovní galerii Artwall, v Kampusu Hybernská a v Café Lajka. Krátce po skončení výstavy v Art brut Praha by měl být Ladislav Svoboda uveden také v podobně zaměřené galerii v Krakově (Stacja Badawcza).