25. ročníku festivalu Pohyb – Zvuk – Prostor a výstava Hanse Petera Kuhna v Opavě

TZ: Německý umělec Hans Peter Kuhn se poprvé představí v ČR, opavský spolek Bludný kámen jeho výstavu uvede v předvečer 25. ročníku festivalu Pohyb – Zvuk – Prostor

Výstava berlínského umělce Hanse Petera Kuhna (*1952) bude druhou z výstavní série věnované průkopníkům zvukového umění v Galerii Cella v Opavě. Po Milanu Knížákovi se tak představí umělec, jehož kariéra zahrnuje četné spolupráce s osobnostmi světového divadla a performance a desítky výstav a veřejných realizací v evropských, amerických a asijských metropolích. Na vernisáž, která proběhne v pátek 3. 5. v Galerii Cella, naváže v sobotu 25. ročník festivalu Pohyb – Zvuk – Prostor v prostředí Kozmických ptačích luk u Opavy.

Výstava nazvaná Cycles / Cykly představí dvě audiovizuální instalace Hanse Petera Kuhna, které byly dříve prezentovány na výstavách v Německu, Dánsku, Itálii a Belgii. Instalace Richtungsweisend (Směrodatné) kombinuje panoramatické video na čtyřech rozměrných obrazovkách s autorskou hudební kompozicí, instalace Aus der Tiefe (Z hloubky) je pohyblivým objektem s šestnácti pulzujícími reproduktory přehrávajícími téměř neslyšnou skladbu. “Kuhn patří do generace umělců, kteří velice brzy pochopili potenciál digitálních technologií a začali využívat programovací software pro tvorbu komplexních zvukových a světelných instalací. To mu umožňuje vytvářet technologicky náročné instalace a mít přesnou kontrolu nad výsledkem,” doplňuje kurátor výstavy Jakub Frank.

Hans Peter Kuhn je autorem více než 130 zvukových a světelných instalací, které prezentoval na výstavách, festivalech a ve veřejném prostoru v mnoha zemích v Evropě, Americe a Asii. Jako autor zvuku se podílel na více než čtyřech desítkách divadelních představení. Většinu z nich vytvořil s americkým umělcem a experimentálním režisérem Robertem Wilsonem, s nímž za společný projekt získali Zlatého lva na Bienále v Benátkách. Dodnes spolupracuje s výraznými osobnostmi současného tance a choreografie. “Mezi Kuhnovy nejznámější realizace patří instalace The Pier, která se skládala z devíti rozměrných barevně svítících sloupců přehrávajících rychle se proměňující zvukovou kompozici, která byla umístěná na newyorském molu Pier 32, nebo světelná instalace Acupuncture prostupující budovou pittsburghské galerie Mattress Factory,” uzavírá Jakub Frank.

Výstava bude zahájena v pátek 3. 5. v 18 hodin a potrvá do 20. 6. Na výstavu v Galerii Cella naváže Kuhnova výstava v Domě umění v Opavě (Hans Peter Kuhn: Undefined Landscape IV / Nevymezená krajina IV, Dům umění v Opavě, 13. 6.–18. 8. 2024).

Na sobotu 4. 5. chystá Bludný kámen 25. ročník festivalu Pohyb – Zvuk – Prostor, který se potřetí odehraje na Kozmických ptačích loukách – v krajinném území na Opavsku, kde se majitelům daří vytvářet vhodné podmínky pro vodní ptactvo, ryby a hmyz, ale i pro velké kopytníky. Umělecké osobnosti, které přijaly pozvání kurátorky Magdalény Manderlové a kurátora Michala Kindernaye, vstoupí do krajiny formou nenápadných uměleckých zásahů, koncertních vystoupení nebo zvukových procházek. “Hlavní pozornost bychom měli věnovat zvuku v krajině. Tomu, jak je bohatý a různorodý, ale i tomu, jak se v posledních letech proměňuje a co to vypovídá o našem vztahu k přírodě,” říká o projektu Magdaléna Manderlová.

Na festivalu vystoupí mj. britský umělec a hudebník Peter Cusack, performerka Lucie Páchová, zvukový umělec a muzikolog Tomáš Šenkyřík nebo umělkyně a kurátorka Šárka Zahálková, která povede také dva workshopy – jeden už ve středu 1. 5., a navazující v den festivalu. Program festivalového dne, jehož součástí jsou i poslechová cvičení a workshopy, bude zakončen v prostorách Matičního domu v Opavě společnou večeří, koncerty, přednáškami a besedou. V den festivalu se na Kozmických ptačích loukách odehraje také každoroční akce vítání ptačího zpěvu, na kterou Pohyb – Zvuk – Prostor naváže. Festival je vhodný i pro rodiče s dětmi, terén je dostupný s terénním kočárkem i na kole.

–––

Hans Peter Kuhn (*1952)

Žije a působí v Berlíně a v Amino (JP)

Německý umělec a skladatel Hans Peter Kuhn je aktivní na mezinárodní umělecké scéně od konce sedmdesátých let. V době, kdy jako zvukový technik a autor zvuku pracoval v divadle Schaubühne am Halleschen Ufer v Berlíně, začal spolupracovat s výraznými osobnostmi soudobého divadla, choreografie, scénografie a tance. Tato spolupráce jej spojila mj. s avantgardním americkým režisérem Robertem Wilsonem, s nímž od té doby Kuhn spolupracoval na více než třiceti představeních a instalacích. V roce 1993 společně získali ocenění Zlatý lev na Bienále v Benátkách. Od osmdesátých let Kuhn kromě zmiňovaného působení v prostředí současného divadla a tance vystupuje i jako umělec a autor prostorových instalací. Jeho hlavním zájmem je prostorové působení světla a zvuku. Dokonalé ovládnutí technologií mu umožňuje precizně utvářet prostředí ať už pracuje uvnitř galerie nebo v exteriéru. Rozměrné site-specific instalace ve veřejném prostoru připravil mj. v New Yorku, Leedsu, Singapuru, Pittsburghu nebo v Berlíně. Jeho dílo je zastoupeno v předních zahraničních sbírkách a vystavoval v institucích v Evropě, Spojených státech, Japonsku a v dalších zemích. Od roku 2012 vyučuje na Univerzitě umění v Berlíně. Výstavy Cycles / Cykly v Galerii Cella a následná Undefined Landscape IV / Nevymezená krajina IV v Domě umění v Opavě jsou jeho prvním představením v České republice.

www.hanspeterkuhn.com

–––

Hans Peter Kuhn: Cycles / Cykly

Galerie Cella, Matiční 4, Opava

  1. 5. 2024, 18.00

Kurátor: Jakub Frank

Výstava trvá do 20. 6. a je otevřená út–čt 9–17h.

Více informací: https://bludnykamen.cz/bk/hans-peter-kuhn-cycles-cykly-vystava/

 

Pohyb – Zvuk – Prostor 2024

Kozmické ptačí louky a Matiční dům, Opava

  1. 5. 2024, 13–17h (KPL) a 18–22h (MD)

Sraz u Pozorovatelny Petra Čolase (49.903309, 18.135937)

Více informací: https://bludnykamen.cz/bk/pohyb-zvuk-prostor-2024/

 

Workshop se Šárkou Zahálkovou

Kozmické ptačí louky

  1. 5. 2024, 15–18h

Sraz u Pozorovatelny Petra Čolase (49.903309, 18.135937)

Více informací: https://bludnykamen.cz/bk/pohyb-zvuk-prostor-2024/