Na led! Nová výstava Národní galerie Praha

TZ: Na led! Nová výstava představuje hokej a bruslení v obrazech

Fenoménu hokeje a bruslení ve výtvarném umění se věnuje nová výstava Národní galerie Praha (NGP), která pro návštěvníky znovu otevírá Palác Kinských na Staroměstském náměstí. Výstava představí téměř sto prací napříč různými výtvarnými technikami a médii z českých institucionálních i soukromých sbírek. K vidění budou od 26. dubna do 27. října jak malby starých mistrů, tak díla současných českých tvůrců.

Jak se z lidové zábavy stane umělecké dílo? Národní galerie Praha prostřednictvím neobvyklé výstavy ukazuje, jak se bruslení a hokej, v Čechách tolik milovaný sport, v postupujícím čase odrážely v umění. Jak staří mistři i současní umělci zachytili emoce, zábavu a život spojené s těmito sporty. Právě probíhající mistrovství světa v hokeji bylo inspirací, jak se na tento sportovní fenomén podívat z nového úhlu pohledu a přinést publiku něco, co ještě nebylo 
k vidění.

Bruslit se začínalo na zamrzlých kanálech, jezerech a řekách v Nizozemí  v 17. a 18. století, pak se tato společenská zábava postupně přesunula i do našich krajin a stala se běžnou součástí zimy pro všechny vrstvy obyvatel. Na začátku 20. století se u nás začal hrát skutečný hokej a stavět první zimní stadion. Tento sport začal být postupně vnímán jako součást národní identity a našel si své místo i jako téma v umění, pro některé výtvarníky se stal  volným polem pro výtvarné experimenty.

Na výstavě Na led! Hokej a bruslení v obrazech ukážeme návštěvníkům jak malby starých mistrů jako je Pieter Brueghel II. nebo Norbert Grund, tak nejvýraznější tvůrce českého umění 19. století – Augusta Bedřicha Piepenhagena, Karla Purkyně nebo Antonína Barvitia. Vystavena ale bude také řada prací s tématikou hokeje napříč celým 20. stoletím, a v neposlední řadě i díla současných umělců,” říká generální ředitelka Národní galerie Praha Alicja Knast a dodává: Těší mne, že otevíráme téma, které dosud nebylo komplexněji zpracováno ani prezentováno.”

Napříč médii i staletími

 Výstava, kterou připravila NGP ve spolupráci s platformou Sport in Art a za podpory generálního partnera Komerční banky, představí téměř sto výtvarných prací z českých sbírek. Kromě výše zmíněných umělců se budou k vidění i (nejen) pražská kluziště T. F. Šimona, Otakara Nejedlého, či Karla Holana. Kresby Marcela Niederleho pak vtáhnou diváky do světa hokeje a prvních velkých utkání a vítězství, mnohé hokejové okamžiky připomenou také fotografie. Vedle klasických zpracování tématu v malbě i kresbě se prezentují i experimentální výtvarné přístupy Jiřího Koláře, Vojtěcha Tittelbacha či Teodora Rotrekla,” popisuje kurátorka výstavy Anna Strnadlová.

Devadesátá léta minulého století pak otevírají nové možnosti, které se v umění na hokejovém tématu projevují zejména kritickým až ironizujícím nadhledem, jak je vidět v dílech Krištofa Kintery, Jiřího Surůvky či Ondřeje Kohouta. Ve spolupráci s NGP jsme oslovili současné umělce, aby vytvořili na téma hokeje přímo pro tuto výstavu nová díla. Patří mezi ně Alena Anderlová, Pavel Jestřáb, Alena Kotzmannová, Laura Limbourg, Julius Reichel, Paulina Skavova, Jakub Špaňhel, Karel Štědrý a Jan Vytiska,” říká Petr Volf z platformy Sport in Art.

Hana Kovářová, výkonná ředitelka pro Strategii značky a komunikaci z Komerční banky, která je generálním partnerem výstavy, doplňuje: „K desetiletému výročí spolupráce s Národní galerií Praha jsme si vzájemně nadělili tento unikátní dárek v podobě výstavy Na led! Ta ne náhodou spojuje hokej a umění, a to v roce, kdy národní tým hraje mistrovství světa v Praze. Ráda bych všechny srdečně pozvala na výstavu, aby si sami prozkoumali, jak se v umění odráží sport, který je pro Čechy tak zásadní.”

Výstava bude otevřena od 26. dubna do 27. října 2024 v Paláci Kinských na Staroměstském náměstí, tedy na místě, které je spojené s historií hokeje a oslavami jeho úspěchů. K výstavě vychází český i anglický katalog.

Na led!  Hokej a bruslení v obrazech

Místo konání: Palác Kinských, Staroměstské náměstí 1/3, 1. patro

Termín: 26. dubna – 27. října 2024

Kurátorka: Anna Strnadlová

Odborná spolupráce: Petra Kolářová, Olga Kotková, Blanka Kubíková, Michal Novotný, Petr Volf

Ve spolupráci s platformou: Sport in Art

Generální partner výstavy: Komerční banka

K výstavě vychází český a anglický katalog.