TZ: Lucia Sceranková ve Fotograf Gallery

15. 12. 2022Artalk Infoservis

Lucia Sceranková / Heart Seas / kurátorka: Hana Buddeus / Fotograf Gallery / Praha / 16. 12. 2022 - 11. 2. 2023

Pražská Fotograf Gallery představí 15. prosince poslední výstavu letošního roku, v níž slovenská umělkyně Lucia Sceranková přirovnává lidské tělo a prožitky k vodnímu živlu. O tom, jak se jí daří proměnit povrch fotografie v tekutý, se můžete v galerii přesvědčit až do 11. února.

Dílo Lucie Scerankové jste mohli vidět v Národní galerii v Praze, SNG v Bratislavě nebo třeba v Gdaňsku, Vídni a na Kubě. Propojení živlů a lidského těla se umělkyně věnuje opakovaně a její nadcházející výstava ve Fotograf Gallery je vyústěním dlouhodobého výzkumu vody, jenž zahrnuje fotografie, videa i prostorové instalace. „Fotografické rámování reality stále považuji za inspirativní strategii pro práci s obrazem, ale ráda přemýšlím o tom, jak se povrch fotografie stává propustným a tekutým. Toto uvažování mě v mé praxi vede k práci s objektem, instalací a pohyblivým obrazem,“ vysvětluje svou techniku Lucia. V názvu výstavy Heart Seas se voda stává metaforou prožitku mateřství, životní energie, pěny dní, očistnou koupelí, ale i zrcadlem žité zkušenosti.

Pojem Heart Seas je převzat z knihy britské antropoložky Veronicy Strang, která popisuje vnitřní moře, jež protéká srdcem a udržuje jeho příliv a odliv. K podpovrchovým procesům v obrazech odkazuje i Sceranková: „Zajímá mě řeč materiálu, od jeho působení uvnitř obrazu až po instalaci. O fotografii přemýšlím jako o dynamickém rozhraní a komplexní intermediální platformě.“

Kurátorkou výstavy je Hana Buddeus, pod jejíž taktovkou vznikla ve Fotograf Gallery i předchozí výstava, věnovaná dílu Pavla Baňky.

Lucia Sceranková vystudovala Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě a Akademii výtvarných umění v Praze. Absolvovala stáž na School of Arts and Cultures v Newcastlu a rezidenci v Cité Internationale des Arts v Paříži. Byla nominována na několik významných cen pro mladé umělce – vedle Start Point Prize 2011 také na prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého v roce 2014 a cenu Václava Chada v rámci Zlínského salonu mladých. Od ukončení studia vytvořila projekty pro mnohé sólové a kolektivní výstavy v Čechách i v zahraničí. Z domácích výstav to byly zejména: SNG v Bratislavě, Národní galerie v Praze, GMU v Hradci Králové, 8smička v Humpolci, festival PAF v Olomouci a samostatné výstavy v galerii Zahorian&Van Espen, v Galerii mladých či Fait Preview v Brně. V zahraničí například na festivalu současného umění NARRACJE #12 v Gdaňsku, na viennacontemporary ve Vídni, na mezinárodní přehlídce umění XIII Bienal de la Habana na Kubě, v galerii Forum Box v Helsinkách nebo na sólo výstavě se sestrou Pavlou v londýnské Pump House Gallery.