V Praze proběhne mezinárodní sympozium Turning History Online

Jak v digitální době úspěšně prezentovat výzkum? Mezinárodní sympozium ukáže cestu z historických archivů do online světa.

Jak vyprávět historické příběhy s využitím multimédií? A jak poutavě předávat informace, aby si je publikum nejen zapamatovalo, ale umělo s nimi i dále kriticky pracovat? O tom pojednává mezinárodní sympozium “Turning History Online: Online výstava jako výzva, limit a nová forma”, které se koná 14. října v kině Ponrepo. Přední čeští i zahraniční odborníci se zde podělí o své zkušenosti z práce na historických projektech, s nimiž se nesetkáte na akademické půdě nebo v muzeu, nýbrž ve virtuálním prostředí internetu, neomezeném otevírací dobou ani čtyřmi stěnami kamenných institucí.

Světovou odbornicí na digitální muzeologii, jak se nový obor jmenuje, je řecká vědkyně Stella Sylaiou, která se na konferenci představí v roli keynote speakera. Ve svém příspěvku promluví  o tom, jak muzea a galerie mohou využít nových médií k motivaci návstěvníků k vlastnímu porozumění a interpretaci prezentovaných děl či historických událostí. Inovativnímu propojování kulturních institucí s moderními technologiemi se Sylaiou věnuje už od roku 2003 a ke konzultacím si ji zvou nejen veřejné i soukromé instituce, ale i Evropská komise.

První panelová diskuze, kterou moderuje Čeněk Pýcha z Ústavu pro studium totalitních režimů, nese název “Concept, Translation, Digital Audience” a zaměří se na podmínky vzniku virtuálních výstav. Leah Resnick, ředitelka největší světové platformy na podporu rozvoje digitálních muzeí Digital Museums Canada, přiblíží kulturní prostředí Kanady, která se již 10 let systematicky věnuje digitalizaci svého historického dědictví. Jak se pracuje se štědrou státní podporou a v prostředí, kde patří k prioritám porozumět vlastním dějinám a vyzvat k diskuzi i nejmladší generace? Marc Wurich z Německé národní knihovny představí své zkušenosti z projektu Arts in Exile, který stojí na spolupráci široké sítě institucí zabývající se osudy umělců, kteří v minulosti utíkali před nacistickou perzekucí. Promluví tak o tom, jak síť spolupracovníků vybudovat a udržet si ji. Další praktické aspekty práce na online výstavách přiblíží britský kurátor David Wright (Durham University), který představí charakteristiky dobré online výstavy a úkoly digitálního kurátora/ky.

Druhý panel s názvem “Cultural History Online” moderuje Andrea Průchová Hrůzová, která na konferenci zastupuje Platformu pro studium vizuální kultury Fresh Eye a mezinárodní výzkum HERA Victor-E. Panel do hloubky představí konkrétní digitální výstavy a nabídne i společnou diskuzi. Newyorská historička Magdalena Wrobel ukáže platformu Shared History Project, která vytváří digitální expozici věnovanou dějinám židovského obyvatelstva v německy mluvících zemích. Práci s filmovým dědictvím v kontextu evropského poválečného vývoje představí Rossella Catanese, a to prostřednictvím online výstavy Frames of Reconstruction. Třetím panelistou je Krzysztof Pijarski, ředitel Visual Narrative Laboratory na Filmové škole v Lodži. Ten se ve svém příspěvku pokusí konfrontovat představu o interaktitě kulturních projektů, které aktivizují publikum.

Konferenci završí diskuze u kulatého stolu, kterou v roli moderátora povede Matěj Strnad, vedoucí oddělení kurátorů v Národním filmovém archivu a člen programové komise v Mezinárodní federaci filmových archivů (FIAF). Debata by měla hledat způsoby propojení mezi digitálními projekty a publikem, řešit problematiku digitálního vzdělávání, využití open source zdrojů a udržitelnost virtuálních platforem. i. Ke kulatému stolu zasedne Linda Daniela (profesorka na University of Latvia, Riga), Johan Oomen (The Netherlands Institute for Sound & Vision) a Lukáš Pilka (Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze).

Sympozium je otevřené široké veřejnosti a přístupné zdarma, hlavním komunikačním jazykem je angličtina. Kompletní program konference najdete ke stažení na webu Fresh Eye. Konference vzniká ve spolupráci Platformy pro studium vizuální kultury Fresh Eye, výzkumného projektu HERA Victor-E a Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR. Sledujte program také prostřednictvím FB události.

Kompletní program:

Pátek, 14. října 2022

Kino Ponrepo

13.00 - 13.10

UVÍTÁNÍ

Andrea Průchová Hrůzová (Fresh Eye, Ústav soudobých dějin AV ČR, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy)

Lucie Česálková (Ústav soudobých dějin AV ČR, Filosofická fakulta Univerzity Karlovy, Iluminace)

13.10 - 14.40

PANEL: CONCEPT, TRANSLATION, DIGITAL AUDIENCE

Marc Wurich / German National Library

Leah Resnick / Digital Museums Canada

David Wright / Durham University

14.40 - 15.00

Přestávka

15.00 - 16.30

PANEL: CULTURAL HISTORY ONLINE

Magdalena M. Wrobel / Shared History Project

Rossella Catanese / Frames of Reconstruction

Krzysztof Pijarski / Visual Narratives Laboratory

16.30 - 16.50

Přestávka

16.50 - 18.00

KEYNOTE PŘEDNÁŠKA

Stella Sylaiou / International Hellenic University

18.00 - 19.15

KULATÝ STŮL

Linda Daniela / University of Latvia, Riga

Johan Oomen / The Netherlands Institute for Sound & Vision

Lukáš Pilka / Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

Moderuje Matěj Strnad / Národní filmový archiv

19.15

Závěr a rozloučení