TZ: Břetislav Malý v Galerii Závodný

Břetislav Malý / SPIRITual mirror / Galerie Závodný / Mikulov / 9. 6. 2022 – 22. 7. 2022

V roce 2021 vznikl projekt, který umožňuje vybraným umělcům v časovém předstihu vytvořit cyklus či soubor prací pro prostory mikulovské Galerie Závodný. Každý rok je vybrán jeden inspirativní tvůrce, který pracuje na konvolutu artefaktů pro formát a minimalistické prostory galerie. Prvním autorem, který na projektu spolupracuje, je BŘETISLAV MALÝ /1985/.

Instalaci velkoformátových grafitových maleb autor propojil do dialogu s figurálními sakrálními plastikami, vyhotovenými v průběhu minulých století, v duchu ustálených a konvenčních ikonografických pravidel.

Díla Břetislava Malého připomínají svým zpracováním zrcadla či listy leštěného plechu, v jejichž ploše se mohou odrážet postavy světců. Figurální motiv zastupuje fyzický i mentální svět člověka. Čisté monochromní plochy odkazují k duchovní rovině, která je jakousi nadstavbou lidského bytí. Bezprostřednost a téměř haptická naléhavost objektů vhodně kontrastuje s úsporným projevem Břetislava Malého.

Při blízkém prozkoumání reliéfů divák zjistí, že se nejedná o zrcadla či odrazivé plochy, ale o malby na hutně utkaných plátnech. Hlavní složkou malby je grafitový pigment. Grafit odráží světlo, viděný obraz se proměňuje v závislosti na světelných poměrech.  Malby nanesené ve vysoké vrstvě autor dále opracovává leštěním a broušením a opatřuje je svařovanými kovovými rámy. Dialog současného a historického umění se blíží  dualitě barokního myšlení a zobrazování a nabízí divákovi silný vizuální prožitek.

Výstava byla připravena v kooperaci s olomouckou arcidiecézí, z jejíž depozitních prostor byly zapůjčeny sakrální plastiky, a je také provázána s cyklem koncertů mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae. Festival letos zvolil jako hlavní myšlenku motto „Cestou od kořenů k budoucnosti“, který souzní s výstavním projektem v Galerii Závodný, Břetislav Malý se proto stal uměleckým partnerem koncerntího cyklu. Oběma institucím děkujeme za kooperaci a pomoc při přípravě výstavy.