TZ: Festival performance Všichni jsme emotivní

Luis Manuel Otero Alcántara (CU), Larisa David (RO), Helena Eribenne (AT), Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová (CZ), Kolektiv Prádelna (CZ/PL), Hajnal Németh (HU), Ovid Pop (RO), Maja Štefančíková (SK), Doris Uhlich (AT), Zorka Wollny (PL) / Všichni jsme emotivní: Festival performance / tranzit.org / Judit Angel, Dóra Hegyi, Livia Pancu, Georg Schöllhammer, Tereza Stejskalová a Attila Tordai-S / Divadlo X10 / Praha / 6. - 7. 5. 2022

Festival Všichni jsme emotivní se uskuteční od 6. do 7. května 2022 v Praze. Nové performativní umělecké projekty pro festival připravují umělci a umělkyně ze střední a východní Evropy i z dalších zemí – Luis Manuel Otero Alcántara, Larissa David, Helena Eribenne, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Kolektiv Prádelna, Hajnal Németh, Ovid Pop, Maja Štefančíková, Doris Uhlich a Zorka Wollny. Festival pořádá tranzit.cz / Ve věci umění ve spolupráci s Divadlem X10 a spolukurátorují ji členové sítě tranzit.org. Událost předznamenává dvacáté výročí, které tranzit.org oslaví v roce 2022. Vstupné na celý program festivalu je zdarma.

Současná situace na Ukrajině projekt ovlivní a už jej také ovlivňuje. Tranzit.org vyjadřuje solidaritu s obyvateli Ukrajiny – s kolegy pracujícími v kultuře, ale i se všemi lidmi, jejichž životy byly narušeny a ohroženy současnou válkou. Vyjadřujeme podporu také lidem v Rusku a Bělorusku, kteří protestují proti válce a riskují tak vlastní svobodu. My, organizátoři, s válkou vstáváme a chodíme spát. Naše životy plynou v rytmu zpráv a jsou vyplněny snahami o zmírnění tragických dopadů války. Odsuzujeme tuto válku, stejně jako všechny ostatní války. Navzdory této situaci pokračujeme v přípravách festivalu, protože jsme pevně přesvědčeni, že umění hraje důležitou roli v pochopení složitých situací a nabízí důležitý, avšak často přehlížený pohled na podstatu politických vztahů.