Festival PAF proběhne v březnu v Olomouci

PAF Spring Olomouc / Výstaviště Flora Olomouc / 25.–26. 3. 2022

Palm Springs PAF Spring

Začátek milénia znamenal rozpuk globalizace, rychlého propojení a sdílení informací a pocitů – je ale možné organicky vzniklé pocity živých organismů a lidí skutečně přenést pomocí uměle vytvořených komunikačních proudů? Můžeme přirovnat informační dálnice internetu k sofistikovaným kořenovým systémům rostlin a mycelia?

Po dvou letech fyzické absence se festival PAF Olomouc vrací do kulis hanácké metropole – a to si žádá určité změny. Namrzlé chodníky a podrážky křupající na štěrkovém posypu vystřídají trávníky olomoucké Flory nasáklé jarními dešti a skleníky provětrané teplým vzduchem z jihu. Kromě změny data konání přichází ještě druhá, větší změna, která byla předznamenána neuskutečněnou zimní edicí PAF Olomouc 2021, a to sice, že klenuté stropy jezuitského konviktu budou z větší části nahrazeny vysokými prosklenými stropy a stěnami pavilonů a skleníků olomoucké Flory.

Jarní edice festivalu proběhne od pátku 25. do soboty 26. 3. Během dvou dní a dvou nocí se mohou návštěvníci těšit na performance, koncerty, instalace a projekce.

Kdo vdechne život jarní Olomouci? Na počátku třetího tisíciletí již nelze čekat na jarní majálesy nebo vzpomínat na návštěvu beatníků na Hané. Ikonami milénia jsou vizuální umělci Lizzie Fitch a Ryan Trecartin, kteří svá díla v České republice představí poprvé a osobně uvedou svá videa hned na několika místech v olomouckých parcích. Britský skladatel Richard Skelton, jehož tvorba vychází z mrtvolného ticha anglických blat, připravuje projekt pro barokní kapli v Olomouci, libanonská vizuální umělkyně Rana Hamadeh rozezní jeden z divadelních sálů Olomouce, tvůrčí filmový crossover Televize Estráda a Markéta Wagnerová uvedou ve světové premiéře osud Pana Ovocňáka 2. vojice hudebních producentů z Manchesteru známých jako Space Afrika vystoupí v blízkosti sbírkových skleníků se svou poslední deskou, která je ceněna napříč mezinárodními i tuzemskými periodiky jako jedno z vrcholných alb roku 2021.

V současnosti je možné zakoupit v předprodeji Early Bird vstupenky za 900 Kč.