TZ: Miroslav Štolfa a Erik Sikora v Galerii města Blanska

Galerie města Blanska představí tvorbu brněnského malíře Miroslava Štolfy a zvukovou instalaci Erika Sikory. Výstavy potěší především milovníky cyklistiky nebo motocyklového sportu. Vernisáž proběhne 22. 1. 2022 od 17,30. Výstavy potrvají do 6. 3. 2022.

Záštitu nad výstavami převzal starosta města Blanska Ing. Jiří Crha. Součástí vernisáže bude performance Erika Sikory a hudební vystoupení Vladislava Bláhy (kytara) a Tanye Dobrysh (dambra).

Miroslav Štolfa

Zen a údržba motocyklu: Obrazy Miroslava Štolfy

Výstava pro Galerii města Blanska vychází z cyklu obrazů a kreseb věnovaných reflexi motocyklového sportu. S legendární knihou Zen a údržba motocyklu z roku 1974 tato výstava sdílí svoji snahu o kombinaci dvou na první pohled odlišných témat, jakým je duchovní meditace a mnohovrstevnatý vztah člověka a stroje. Obrazy pojaté ve stylu krotké moderny přináší nejen vhled do motorkářského prostředí. K tomuto tématu se Štolfa dostal prostřednictvím své osobní zkušenosti s motorkářstvím, pro své obrazy čerpal inspiraci z návštěv brněnského Masarykova okruhu. Neméně podstatnou součástí jsou také asambláže a obrazy věnované mikrostruktuře stroje, v nichž realistická mechanika motorů a součástek přechází do podoby reflexe nejednoznačného vztahu k technicky orientované civilizaci.

kurátorka Jana Písaříková

Erik Sikora / Okolíkola

Erik Sikora (1986) & Džumelec je slovenský multimediální autor mladé generace, absolvent ateliéru intermédií Akademie výtvarných umění v Praze a Fakulty umění v Košicích. Je držitelem Ceny Oskára Čepana a Zlínského salonu mladých. Aktuálně působí jako pedagog na střední filmové škole. Své vizuální umění (kresba, ilustrace, site-specific instalace) propojuje s videem a youtuberstvím, autorské výstavy kombinuje s koncertním vystoupením a přednáškami. Nejraději se totiž vyjadřuje skrze médium hudby a slova. Komponuje experimentální skladby doplněné o vlastní jazyk vystavěný na zkomoleninách slov. Sikora je vtipným, přemýšlivým a kritickým jazykovým inovátorem pracujícím s rytmem a tzv. krajinářským rapem. Působil jako člen undergroundové skupiny Ručně Hlučne a taky jako jeden z československé improvizátorské dvojice ne-I, spolu s Janem 2046.

Sikorova výstava v Galerii města Blanska s názvem Okolíkola je reflexí osobní fascinace z jízdy, záznamem pohybu, otevřeného prostoru a zvuků s ním spojených. Výstavní projekt je audio-performancí, procházkou na kole, písničkami o kole a všeho kolem kol. Sikora vstupuje do role skladatele i interpreta kompozice experimentálního bicyklového muzikálu, který pohltí prostor bílé galerijní Pracovny. Jeho skladba šitá na míry galerie je zvukovým landartem rozvíjejícím estetiku

banálního tématu všedních dnů. Autor svým dadaistickým přístupem k dílu, oproštěním od hmotných artefaktů a důrazem na zvukové vjemy, osvobozuje institucionální prostor od pravidel. Zvuková prohlídka okolí kola navede návštěvníky k dívání se ušima, oklame smysly a přinutí k prožití.

kurátorka Júlia Chodúrová Bútorová