TZ: Nové výstavy v Galerii výtvarného umění v Ostravě

STARY KNEDLIK A RADOST, NOVÉ VÝSTAVY V GALERII VÝTVARÉHO UMĚNÍ V OSTRAVĚ

Galerie výtvarného umění v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, otevírá výstavu fotografií MICHAL KALHOUS / Stary knedlik, kterou připravila kurátorka Štěpánka Bieleszová, a tematickou výstavu RADOST, umělecká díla ze sbírky GVUO vybral kurátor Jaroslav Michna. Vernisáž se uskuteční 18. ledna v 17 hodin za účasti fotografa Michala Kalhouse i obou kurátorů a bude živě přenášena na Facebooku a YouTube GVUO. V ostravském Domě umění budou výstavy k vidění do 6. března. 

Srdečně zvu na první letošní výstavy, jsem přesvědčený, že návštěvníky galerie čekají osvěžující chvíle se současným uměním. Už jen názvy výstav – Stary knedlik a Radost – mnohé vypovídají. Kromě velkoformátových fotografií Michala Kalhouse se můžeme těšit na výběr uměleckých děl řady skvělých autorů. Ze sbírky GVUO budou vystavena díla Josefa Čapka, Emila Filly, Jana Zrzavého nebo například Jindřicha Štreita. Budou tematicky rozdělena do několika sekcí s náměty dětí, koupání, milenců, tance nebo třeba touhy. Věřím, že si obě výstavy najdou své obdivovatele, uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který nad výstavami převzal záštitu.

MICHAL KALHOUS / Stary knedlik

Výstava Stary knedlik (záměrně psaná bez diakritiky) představuje 24 velkoformátových fotografií umělce a děkana Fakulty umění Ostravské univerzity Michala Kalhouse. Je syntézou nových i starších snímků, které autor pro ostravské diváky znovu vyvolal z negativů. Fotografie, které mají deníkový charakter, divákovi předkládají emoce a úvahy o pomíjivosti, o partnerských vztazích a rodině, o pokoře i vděčnosti za možnost žít prostý život.

Název má být synonymem pro autorův aktuální mentální a emocionální stav. Michal Kalhous se cítí jako již poučený, zčásti i zkušený, již stárnoucí, ale snad ještě někdy potřebný, na tenké plátky nakrájený oschlý včerejší knedlík. Fotografie jsou vytvořeny dnes již málo používanou „mokrou“ cestou od zvětšováku po vývojku a ustalovač, jejíž časově zdlouhavý a technologicky složitý výrobní proces dává autorovi prostor a čas uchopit a formulovat témata, získávat odstup a nabývat odvahu k poodhalení a zveřejnění bezvýznamné maličkosti, kterou považuje za důležitou, vysvětlila kurátorka Štěpánka Bieleszová.

RADOST

Výstava prezentuje 44 uměleckých děl ze sbírky GVUO z oblasti malby, grafiky, plastiky i fotografie. Rozdělena je do 8 tematických sekcí s náměty dětí, jídla, koupání, milenců, touhy, světla, pohybu a ticha. Mezi 35 vystavovanými autory jsou například Jiří Načeradský, Jakub Schikaneder, Antonín Slavíček či František Ženíšek, z Moravskoslezského kraje pak Karel Adamus, Daniel Balabán, Augustin Handzel, Eduard Ovčáček, Dita Pepe nebo František Kowolowski.

Výstava cílí na prosté lidské radosti. Zajímalo mě, zdali se z osmi mikrotémat dá sestavit výstava limitovaná jen výběrem ze sbírky GVUO. Sondáž si nekladla ambici charakterizovat „pravdivý“ obraz formálně-obsahového vývoje jednotlivých témat v dějinách umění. Můžeme tak vedle sebe vidět například milenecké dvojice pojaté jako tradičně popisný, impresionistický i postmoderní znak. Výstava by měla být čtena jako odlehčená vizuální mozaika snad přinášející radost nejen obsahem jednotlivých uměleckých děl, ale také jejich vzájemnou interakcí, uzavřel kurátor Jaroslav Michna.

MICHAL KALHOUS

  1. 1. – 6. 3. 2022 (vernisáž 18. 1. v 17 hodin)

Kurátor: Štěpánka Bieleszová

Grafický design: Katarína Jamrišková

Expozice je součástí výstavního cyklu OSTRAVA SOBĚ.

MICHAL KALHOUS (1967), fotograf a pedagog, žije ve Šternberku a působí v Ostravě. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor učitelství matematika – fyzika, doktorské studium ukončil na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem, obor vizuální komunikace. Od druhé poloviny 90. let 20. století je spojován s ostravskou výtvarnou scénou. Od roku 2006 vyučuje na Fakultě umění Ostravské univerzity, kde je v současnosti děkanem. Na autorských i skupinových výstavách vystavuje od roku 1994. Zastoupen je ve státních i soukromých sbírkách v České republice i zahraničí.

RADOST

  1. 1. – 6. 3. 2022 (vernisáž 18. 1. v 17 hodin)

Kurátor: Jaroslav Michna

Grafický design: Katarína Jamrišková

Vystavovaní autoři:

Karel Adamus, Daniel Balabán, Nikolaj Petrovič Bogdanov-Bělskij, Josef Čapek, František Zdeněk Eberl, Emil Filla, Viktor Frank, Augustin Handzel, Vlastimil Hofman, Miloš Jiránek, Michal Kalhous, Beneš Knüpfer, Anton Kolig, Konstantin Alexejevič Korovin, František Kowolowski, Otakar Kubín, Piotr Alexejevič Levčenko, Emanuel Krescenc Liška, Filip Andrejevič Maljavin, Josef Mařatka, Jiří Načeradský, Otmar Oliva, Eduard Ovčáček, Dita Pepe, Jan Preisler, Pavla Sceranková, Jakub Schikaneder, Jiří Surůvka, Jindřich Štreit, Franta Uprka, Joža Uprka, Tomáš Vaněk, Jan Zrzavý, Rudolf Žebrok, František Ženíšek

Záštitu nad výstavami GVUO převzal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo.

Partneři: Ministerstvo kultury České republiky; Moravskoslezský kraj; Rada galerií České republiky; Fakulta umění Ostravské univerzity; NEWTON media, a.s.; RENGL, s.r.o.; EPONA; Tiskárna Helbich, a.s.

Mediální partneři: ART ANTIQUES; Artalk; Artikl; A2, A2larm; Český rozhlas Ostrava; deník; FlashArt; ostravan.cz; Patriot magazín; polar; program; Radiohouse

Galerie výtvarného umění v Ostravě je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje a ve svých sbírkách pečuje o 23 tisíc uměleckých předmětů. GVUO spravuje Dům umění, kde pořádá výstavy staršího i současného umění, designu a architektury, včetně edukačních a doprovodných programů, a administrativní budovu na Poděbradově ulici 12, kde se nachází veřejná knihovna s badatelnou zaměřená na výtvarné umění a dokumentaci výstav GVUO. Více informací na www.gvuo.cz