TZ: SUMO Prague 2021

Druhý ročník přehlídky zaměřené na mezinárodní spolupráci - SUMO Prague 2021 se bude konat 3. 9. – 15. 10. 2021. Devět výrazných pražských galerií ve spolupráci se sedmi zahraničními protějšky připravilo hlavní program v podobě společných výstav. Jednotlivé výstavy budou prezentovat díla významných českých a zahraničních umělců, z toho některé budou moct diváci v Praze vidět zcela poprvé. SUMO Prague 2021 zahájí vernisáže v pátek 3. 9. 2021 od 17 do 21 hodin na Žižkově a na Letné.

Mezi umělci, které by si místní publikum nemělo nechat ujít, jsou například slavná estonská umělkyně Kris Lemsalu a neméně známý americký umělec a multiinstrumentalista Kypa Malona. V nové společné výstavě v galerii hunt kastner It’s a Family Affair umělci vytvořili působivý svět animismu plný magických a mytologických motivů. První samostatnou výstavu v České republice představí také Mary-Audrey Ramirez z Berlína. Její sochařská instalace v Polansky Gallery rozvíjí ne-lidské narativy, zobrazuje zvířata a fantastické hybridní bytosti. V galerii Berlinskej Model představí na výstavě Galatine společně svoji tvorbu zahraniční umělkyně Julie Grosche (FR), Lucia Leuci (IT), Jaana-Kristiina Alakoski (SE) a Katy McCarthy (US) spolu s českou umělkyní Romanou Drdovou. Tématem výstavy je ženství, jehož spojujícím motivem je mateřství a sesterská spolupráce. Výše zmíněné umělkyně připravují výstavu obrazů, soch, fotografií a videí v harmonii a vzájemné spolupráci pod kurátorským vedením italského kolektivu Like a little disaster. Z českých umělců se na výstavě představí například Hynek Alt, Romana Drdová, Matouš Hejl, Václav Kopecký, Jan Nálevka, Tereza Příhodová Štětinová, Pavla Sceranková, Adéla Součková, Aleksandra Vajd, a Daniel Vlček.

Přehlídku SUMO Prague 2021 zahájí vernisáže jednotlivých výstav, které budou probíhat souběžně a to v pátek 3. 9. od 17 do 21 hodin ve dvou hlavních lokalitách v Praze na Žižkově a na Letné. Program jednotlivých galerií poté bude možné navštívit až do poloviny října.

Během víkendového zahájení mohou diváci navštívit vernisáže žižkovských galerií: A.M. 180 Gallery, hostící galerii Gern en Regalia ze spojených států, City Surfer Office v Bořivojově ulici spolupracující s galerií Pince z Maďarska a jejich skupinovou výstavu umělkyň Krisztiny Bilák, Anny Hoóz a Zsófii Jauernik. Vernisáž výstavy It's a Family Affair připravenou galeriemi hunt kastner a Temnikova & Kasela (EE) a společnou výstavu galerie lítost a Everybody Needs Art z Maďarska, která představuje nejnovější tvorbu progresivního malíře Botonda Keresztese. V  POP-UP Galerii  AVU v ulici Křížkovského diváci najdou výstavu Dožínky Nony Inescu, Adély Součkové, Terezy Štětinové a Matouše Hejla.

Večerní vernisáže a doprovodný program na Letné zahájí holešovický Berlinskej Model vernisáží skupinové výstavy Galatine. Polansky Gallery otevře sólovou výstavu Mary-Audrey Ramirez připravenou ve spolupráci z galerií MARTINETZ z německa a galerie ZAHORIAN & VAN ESPEN představí tvorbu umělkyně Petry Feriancové ze Slovenska, ve spolupráci s italskou galerií Galleria Gilda Lavia.

Během soboty 4. 9. se budou konat komentované prohlídky všech výstav, dle harmonogramu na www.sumoprague.cz. V rámci dalšího programu lze pak od 15 hodin navštívit přednášku kurátorky Any Harrison v  Centru pro současné umění Praha a poté od 16 h vernisáž připravenou Lucie Drdova Gallery, která diváky tentokrát zve do Villy P651 a její zahrady na Praze 6, kde budou zasazeny umělecké práce desítky českých i zahraničních autorů. V sobotu večer se na tomtéž místě bude konat  performance francouzské umělkyně Arianne Foks a v neděli workshop pro děti.

Během neděle 5. 9. budou otevřeny všechny galerie, mimo to mohou návštěvníci zavítat i na výjimečné prohlídky, soukromé sbírky Michala Richtra v budově společnosti Dynamo design nebo komentovanou prohlídku výstavy J&T Banka Art Index Pop-up. Výstavy a doprovodné akce poté budou pokračovat dle programu jednotlivých galerií, hostících zahraniční partnery, až do poloviny října. Přehlídku umění zaměřenou na spolupráci se zahraničními partnery pod názvem SUMO Prague iniciuje Aliance galerií současného umění podruhé.

Letošní ročník přehlídky SUMO s podtitulem The Odd Year II nadále zachovává program složený ze spolupráce českých a zahraničních institucí. Každý ročník ovšem galerie zvou do svých prostor nové hosty. Podtitul The Odd Year II reaguje na nedávné environmentální a společenské události a dopad globální pandemie, která výrazně ovlivnila také světovou scénu současného umění. Již podruhé se tak přehlídka snaží o představení unikátního programu, během nějž mohou diváci vidět výstavy progresivních galerií z celého světa. Díky této rozmanitosti zabraňující umělecké stagnaci, obzvláště během dvou „rozpačitých” let spojených s pandemií Covid-19, se návštěvníci programu SUMO mohou každý rok setkat se zcela odlišnými přístupy a pohledy na umění z různých koutů světa.

Ročník 2021 se koná na širokém území Prahy a to v galeriích a institucích:

A.M. 180 Gallery | Gern en Regalia (US)

Berlinskej Model | Like A Little Disaster (IT)

City Surfer Office | Pince (HU)

hunt kastner | Temnikova & Kasela (EE)

Lucie Drdova Gallery | skupinová výstava ve Ville P651

lítost | Everybody Needs Art (HU)

Polansky | MARTINETZ (DE)

POP-UP Galerie AVU

ZAHORIAN & VAN ESPEN | Galleria Gilda Lavia (IT)