TZ: Arne Schreiber v Galerii Závodný v Mikulově

Arne Schreiber / kurátorka: Vladimíra Brucháčková Závodná / Galerie Závodný / Mikulov / 18. 3. – 1. 5. 2021

Arne Schreiber /1974/ je německý umělec, jehož tvorba vychází ze dvou zdánlivě protikladných přístupů, se kterými pracuje. Jsou jimi příklon k minimalismu a míra senzitivity, která je tvořena souborem vědomých i podvědomých vlivů.

Záměrně užívaná linie či křivka je nositelkou jednoduché geometrické formy. Její repetice a redukce barevné škály až na jedinou barvu, se kterou autor pracuje, postupně přechází v gesto.  To zaznamenává rytmus a pohyb v časové ose, na plátně obrazu vzniká unikátní kresebná struktura.

V kombinaci s podvědomými aspekty /tlak na kresebný nástroj, fyzická síla autora, dechová aktivita/ a aktuálním mentálním nastavením umělce, je možné sledovat rozdílnost a individuallitu každé nakreslené křivky. Unikátnost a křehkost jednotlivých linií vizuálně splývá v opakovaných tazích dynamického celku.

Arne Schreiber začal pracovat motivem jednoduché linky v roce 2006, kdy využíval pro své realizace milimetrový papír a inkoust. Po studiu na Univerzitě výtvarných umění v Berlíně /1993 – 2000/ se zúčastnil /2001 – 2002/ stáže na New York Studio School ve Spojených státech amerických.

Kombinace křehké přirozenosti a predefinované formy působí na diváka zvláštní přitažlivostí. Arne Schreiber tuto vazbu vnímá, často proto volí velkoformátové site specific instalace nebo intervence do veřejného prostoru. Díla pak realizuje přímo na zdi nebo chodníky.

Vydavatelství Wienand vydalo k výstavě Arne Schreibera v Galerii Závodný publikaci s texty Hanse Petera Rieseho a Diany Weis.

Z důvodu pandemických opatření proběhne otevření výstavy bez vernisáže.