TZ: Kontinuum posvátného stromu v Galerii Edikula

aNa OVÁ / Kontinuum posvátného stromu / kurátoři: Ester Horáková, Jakub Kříž, aNa OVÁ/ Galerie Edikula / Brno / 25. 1. do 10. 2. 2021

Studentská Galerie Edikula se po přerušeném druhém výstavním bloku v březnu 2020 rozhodla po téměř roční odmlce opět ožít. Její výstavní program, stejně jako tomu bylo v případě ostatních galerií v ČR, byl dočasně ukončen celorepublikovou karanténou hned po vernisáži instalace Spím tedy hýbu od mladé umělkyně a studentky brněnského FaVU VUT, Nely Bártové. Edikula, inspirovaná alternativními řešeními jiných kulturních institucí, využívající k prezentaci své práce a tvorby prosklené části budov v nichž sídlí, se rovněž po dohodě s vedením Filozofické fakulty a Ústřední knihovnou FF Masarykovi Univerzity, dočasně přesídlila. Během následujících měsíců bude místo ve svém výstavním výklenku na chodbě přízemního patra univerzitní budovy C prezentovat divákům umělecká díla za prosklenou stěnou čítárny FF MU, orientované přímo do ulice Arne Nováka. Již od posledního lednového týdne zde kolemjdoucí budou moci spatřit novou site-specific instalaci, kterou speciálně pro tento nový výstavní prostor připravila začínající umělkyně, absolventka Semináře dějin umění a studentka ateliéru performance brněnského FaVU VUT, debutující pod pseudonymem aNa OVÁ, nazvanou Kontinuum posvátného stromu. Výstava potrvá do 25. ledna do 10. února 2021.

Galerie Edikula se již dlouho potýkala s otázkami svého dalšího fungování. Bez diváků procházejících kolem jejího výklenku, na chodbě budovy C Filozofické fakulty Masarykovi Univerzity, byla její výstavní činnost prakticky bezpředmětná. Svého výhradního poslání, pozvednout ducha a podnítit nové otázky k zamyšlení u každého kolemjdoucího skrze jeho vizuální konfrontaci s uměleckou instalací, se však rozhodla nevzdat. Po domluvě a laskavém svolení od Ústřední knihovny FF MU může od ledna 2021 Galerie Edikula vystavovat za prosklenou stěnou čítárny v přízemí fakulty a dále se tak starat o vizuální a myšlenkové podněty všech lidí, kteří projdou kolem po ulici Arne Nováka. Od 25. ledna se o to bude zasazovat nová instalace nazvaná Kontinuum posvátného stromu, ve které se její autorka aNa OVÁ v lednovém povánočním dozvuku obrací nazpět k právě uplynulým svátkům skrze svou vlastní perspektivou.

V instalaci Kontinuum posvátného stromu aNa OVÁ kombinuje audiovizuální sestřih a postavy vytvořené z vyhozených, ale přesto stále krásně zelených a živoucích vánočních stromků, které doplňuje světelnou instalací a dalšími použitými vánočními objekty, určenými po vánočních svátcích k destrukci. Ve výstavním prostoru díky tomu vzniká situace v první chvíli asociativně navozující poklid Vánoc. Avšak o okamžik později svou tajemnou a meditativně laděnou atmosférou diváka spíše ponechá v hlubší reflexi otázek o podstatě vánočních tradic, symboliky a jejich roli v dnešní době, stejně jako o významu stromů a rituálů nebo víry s nimi spojenými v životě člověka a jeho zbožnosti. Klade tím divákům mnohovrstevnaté otázky nepracující pouze s revizí vánočních tradic, dávných symbolů a významů objektu stromu v kultuře a v životě člověka dávného i dnešního, ale i s jejich konfrontací s dnešním konzumním pojetím vánočních svátků či ekologickým a etickým hlediskem vztahu člověk a stromů.

Celá aktuální instalace byla uskutečněna a připravena s přísným dodržováním veškerých proti-pandemických opatření. Vzhledem k tomu nebylo možné bohužel uspořádat již tradiční veřejnou vernisáž. Galerie Edikula se tímto všem divákům velice omlouvá za neoficiální zahájení výstavy a doufá, že si novou instalaci užijí i přes to, že se vzhledem k dodržování bezpečnostních opatření mohou na výstavu dívat pouze přes sklo čítárny a nemohou se konat žádné doprovodné akce.

Vzhledem k proti-pandemickým opatřením ovšem Galerie Edikula musí všechny své diváky požádat o dodržování všech bezpečnostních nařízení. Při „návštěvě“ její aktuální výstavy by proto především chtěla apelovat a předem všem poděkovat za to, že budou dodržovat veškerá aktuální proti-pandemická opatření a že se před skleněnou stěnou čítárny na ulici Arne Nováka nebudou shlukovat ve velkých skupinách, ale že k ní budou přistupovat v rouškách a maximálně po dvojicích.