Skončil PAF 2020 a Jiné vize zná své vítěze, výběr z programu bude k vidění do konce týdne

Mezinárodní Přehlídka filmové animace a současného umění – PAF Olomouc s podtitulem Domino během prodlouženého víkendu představila více než čtyři desítky živě přenášených programových bloků. Přesunem dramaturgie do online prostředí spolu s výstavami ve veřejném prostoru města se tak organizátoři vyrovnali se situací způsobenou pandemií. S programovými kameny festivalu si však diváci můžou hrát ještě týden: kurátorovaný výběr programu bude v rámci dočasné video-on-demand (VOD) platformy PAF Home přístupný od 8. 12. do 13. 12. 2020 na webu festivalu.

Slavnostní zakončení přehlídky PAF proběhlo v režii Televize Estráda. Foto: Jaromír Pražák

Do konce tohoto týdne uvede VOD platforma PAF Home na festivalovém webu (2020.pifpaf.cz) ke zhlédnutí přes 100 filmů v rámci kurátorsky připravených pásem a také výběr online programu festivalu, který byl živě streamovaný v průběhu uplynulého víkendu. K vidění tu budou jedinečné projekty, které vznikaly exkluzivně přímo pro PAF – např. audiovizuální performance britského dua Lol K, meditativní videoesej Greenery od belgického producenta ssalivy, nová performance experimentálního divadla D’epog PES VZOR PÁN, hudební a zvukové sety umělců a hudebníků (mj. Relax Kevin, New Magic Media a Romana Štětiny), jedinečná série rozhovorů mezi rostlinami z olomouckých skleníků a experimentálními filmy, jejichž koncepci pro PAF připravila německá kurátorka Suza Husse, nebo performance radikálního loutkového tělesa Televize Estráda. Zpřístupněné tu budou také výběry filmů v rámci projektu 100 let československé animace – mezi desítkami snímků se tu objevují díla Jana Švankmajera, Břetislava Pojara, Jiřího Trnky a dalších. Diváci tu najdou ale také kompletní záznam listopadového streamovaného festivalu PAF London. Platforma PAF Home bude přístupná pro držitele online vstupenky v ceně 199 Kč.

„Rádi bychom dali příležitost zhlédnout program i těm, kteří to v době festivalu nestihli. Nabídneme rozšířenou verzi filmového programu a více než polovinu zaznamenaných diskusí a performancí – tento program bude možné vidět kdykoliv na festivalovém webu ve video-on-demand sekci PAF Home až do 13. prosince,“ říká k další fázi projektu programový ředitel PAFu Martin Mazanec. „Termín třetí adventní neděle jsme nezvolili náhodou, tento den totiž proběhne poslední letošní živě streamovaný festival z naší produkce – PAF New York, dodává Mazanec.

V jediné soutěžní sekci PAFu Jiné vize CZ 2020 získalo hlavní cenu video Don’t Be Dam(n) Štěpána Krahulce, Fanny Chaiyarach a Davida Střelečka. Zvláštní uznání poroty získal Tomáš Kajánek za film Take a Little Peep, cenu diváků si odnesl Lukáš Prokop za video Whispers Divulging. Jiné vize CZ se zaměřují na umění pohyblivého obrazu na pomezí videoartu, experimentálního filmu a animace. Videa desítky finalistů a finalistek letošního ročníku je možné až do 13. prosince 2020 zhlédnout v rámci online výstavy, kterou připravili kurátoři letošního ročníku Lumír Nykl a Tina Poliačková ve spolupráci s umělcem a grafickým designérem Olbramem Pavlíčkem.

„Zaujala nás soudržnost kolektivního autorství uprostřed své vlastní rozpolcenosti nad postapokalyptickým světem, který je v tomto díle vykreslen. Zobrazení kolektivní hybridity a lidské živočišnosti ponechává důraz na technologii jako na daný fakt, což je jedno z klíčových témat během současné pandemie, a zároveň i stav setkání této poroty,“ okomentovali vítězné dílo Don’t Be Dam(n) členové poroty.

Pokračují také výstavy současného umění. V olomoucké Galerii XY lze zhlédnout postapokalyptickou výstavu and suddenly the apparition was gone, long gone Natálie Trejbalové, ve Vitríně Deniska je k vidění instalace Barbory Kleinhamplové Přetížení, v Galerii 9:16pm Muzea umění v Olomouci Observations I Jacoba Bromse Engbloma a jeho další projekt Sticks and Stones najdete v online ScreenSaverGallery (http://screensaver.metazoa.org/).