TZ: Umělci umělcům

Umělci umělcům / Praha / 1. 12. 2020

„Umělci umělcům“ je dobročinná aukce děl renomovaných výtvarných umělců, která proběhne online ve dnech 25. listopadu až 13. prosince. Jejím cílem je podpora české výtvarné scény a jejich představitelů.

Charitativní aukce „Umělci umělcům“ je nejen projevem solidarity mezi výtvarnými umělci a umělkyněmi, ale především apelem k české veřejnosti, aby podpořila jejich tvorbu v období výrazné nestability, kdy je nutné si připomínat, že umění je součástí naší společenské a kulturní identity. Vydražením díla umělce podpoříte jednak konkrétního tvůrce díla, zároveň však přispějete darem nadačnímu fondu Luc Art Fund na sociální stipendia dalším umělcům. Aukci iniciuje nadační fond Luc Art Fund za podpory partnera J&T Banky.

Na pět desítek výtvarných umělců podpořilo dobročinný záměr, který vnímají jako projev vzájemné podpory. Výtěžek z aukce děl od renomovaných autorů, jako jsou Josef Bolf, Milena Dopitová, Krištof Kintera, Jiří Kovanda, Tereza Příhodová, skupina Rafani, Pavla Sceranková, Mark Ther nebo Daniel Vlček, bude rozdělen v poměru 80 % pro autory dražených děl a 20 % formou sociálních stipendií umělcům v tíživé životní situaci.

„Ráda podpořím vzájemnou solidaritu tam, kde umění má respekt a kde může pomoci těm, kteří mají potenciál ovlivnit svou tvorbou uměleckou scénu a kteří se nacházejí v tíživé situaci, kde není dostatek prostoru pro tvůrčí práci,“ komentuje svoji účast v aukci Milena Dopitová.

Od 25. listopadu je na adrese umelciumelcum.cz, zveřejněn odkaz do aukčního katalogu na platformě LiveBid, kde kde dražitelé najdou informace o uměleckých dílech, podrobnosti o aukci a registraci k dražení. Ve dnech 9. až 13. prosince 2020 proběhne předaukční výstava v galerii Magnus Art v nové budově J&T Banky denně od 10:00 do 18:00 na adrese Sokolovská 700/113a, Praha 8. V poslední den aukce, v neděli 13. prosince, dojde od 14 hodin k živé aukci v přímém přenosu online. Aukce je vhodná nejen pro sběratele, ale také pro veřejnost a jednotlivce, kteří budou mít příležitost koupit svůj první originál a podpořit tak umělce v této nelehké době. Vedle reálné podpory ve formě prodeje a sdíleného výtěžku z něj se fond snaží poukázat na aktuální stav světa umění.

Současná stagnace uměleckého provozu znemožňuje nejen přímý kontakt s výstavními institucemi a diváky, ale primárně představuje výrazné omezení profesní činnosti výtvarných umělců a umělkyň v delším horizontu. Přesto je nezpochybnitelné, že umění vždy bylo reflexí stavu lidské společnosti, a je proto naší zodpovědností, abychom se snažili o vytvoření lepších podmínek pro uměleckou tvorbu. Umění tematizuje stav současné společnosti tak, abychom mu dokázali lépe porozumět.

Primárním důvodem založení nadačního fondu Luc Art Fund je skutečnost, že v českém prostředí stále nedošlo k definici statutu umělce a jeho životní reality. Chybí zde funkční instituce a infrastruktura v oblasti současného umění, které by se kontinuálně věnovaly podpoře lidí při tvůrčím procesu a internacionalizaci jejich práce.

„Problémy spjaté se stagnací uměleckého provozu se pomalu stávají urgentními a ekonomické predikce na další rok nejsou o nic pozitivnější. Nad založením nadačního fondu jsme s Janou Bukvovou uvažovaly již delší dobu, ale až na jaře tohoto roku okolnosti urychlily vývoj celého projektu. Stejně tak aukce je naším prvním počinem, ale vlastně výjimečným, protože reaguje na aktuální situaci, kdy se (nejen umělci) ocitli v komplikované životní situaci. Problémy nejsou jen v nemožnosti vystavování, nebo v útlumu prodeje děl, ale často i v profesích, které fungují kolem prezentace umění a v jeho institucích, proto jsou umělci poškozeni na obou stranách. Jako dobré znamení vnímáme, že námi oslovení umělci dobročinnou aukci vnímají jako gesto vzájemné solidarity a vhodnou příležitost, jak akcentovat toto téma před širokou veřejností“, dodává jedna ze zakladatelek nadačního fondu, Lucie Drdová.

Seznam umělců zastoupených na aukci:

Tomáš Absolon

Hynek Alt

Julie Béna

Josef Bolf

Milena Dopitová

Federico Díaz

Romana Drdová

Filip Dvořák

Václav Girsa

Vladimír Houdek

Jakub Choma

Jakub Jansa

Lukáš Jasanský & Martin Polák

Valentýna Janů

Krištof Kintera

Eliška Konečná

Václav Kopecký

Alena Kotzmannová

Jiří Kovanda

David Krňanský

Pavla Malinová

Tomáš Moravec

Jan Nálevka

Jiří Pitrmuc

Rony Plesl

Tadeáš Podracký

Tereza Příhodová

Rafani

Tomáš Roubal

Pavla Sceranková

Alex Selmici & Tomáš Kocka Jusko

Václav Stratil

Michal Škoda

Mark Ther

unconductive trash (Michal Pěchouček & Rudi Koval)

Aleksandra Vajd

Daniel Vlček

Dušan Zahoranský

Martin Zet

Monika Žáková

Petr Kvíčala