TZ: Kristýna Pilecká

Kristýna Pilecká / Rastry a otázky / Prostor 39 / Praha / 20. 2. - 11. 3. 2020

V Prostoru 39 na Žižkově právě probíhá výstava obrazů a koláží Kristýny Pilecké. 

Kristýna Pilecká se narodila 14. 8. 1979 v Příbrami. Obrazy vnímá jako neukončené výpovědi, ke kterým se může znovu s odstupem vrátit a znovu něco „doříct“, respektive domalovat, dokreslit, dodělat… Vystavené obrazy jsou většinou výsledkem práce posledních let. Jedná se o olejomalby na plátně, kresby, malby na papíře nebo koláže.

Soubor vystavených obrazů nese název „Rastry a otázky“. „Rastry“ reprezentují způsob nahlížení reality přes určité předem naučené, léty vytvořené myšlenkové vzorce. Některé z obrazů reflektují téma reciprocity, obsažené v tzv. „zlatém pravidle“. Otázkou je, do jaké míry je člověk schopen zlatému pravidlu v životě dostát. Tato otázka se promítá do autorčiných obrazů.

„Otázky“odkazují k určité otevřenosti a neukončenosti prezentovaných děl. Otevřenost se týká dvojího. Jednak dává prostor pro divákovu interpretaci viděného obrazu, jednak má otevřenost povahu neukončenosti. Neukončenost je záměrná. „K obrazu se mohu kdykoli vrátit a znovu s ním navázat kontakt“. Jde vlastně o interakci mezi ním a mnou.

Autorka žije a pracuje v Praze.

Výstava je prodejní, kontakt: kristynapil@seznam.cz

www.kristynapilecka.cz