TZ: Manifest interpretativní třídy zazní v MeetFactory

20. 11. 2019Artalk Infoservis

Manifest interpretativní třídy zazní v MeetFactory / Praha / 20. 11. 2019

Kolektiv umělců Class of Interpretation přichází do smíchovské továrny s manifestem. Výstava je v Galerii MeetFactory k vidění během 27. listopadu 2019 až 26. ledna 2020. Na programu budou i otevřené ateliéry rezidenčního programu. 

Pod vedením kurátorů Václava Jánoščíka a Borise Ondreičky, který v MeeetFactory naposledy odhalil kouřem zahalenou výstavu Empire of the Senseless, se v rámci Class of Interpretation na AVU zformulovalo prohlášení několika studentů – Manifest interpretativní třídy. Jak definují kurátoři: „Texty, historie, ideologie či kultury, ale také naše zkušenosti, úzkosti a vize – to všechno je v první řadě záležitostí interpretace. Více než kdykoli předtím jsme konfrontováni nikoli s ,věcmi o sobě‘, nezprostředkovanými emocemi či zjevnými pravdami, nýbrž s hyperkomplexními problémy a kontexty od ekologické apokalypsy a kapitalismu po roztříštěnou společenskou identitu.“

Pro ty, kteří žijí s interpretací a živí se jí, coby umělci a umělkyně, teoretici a teoretičky, prakademici a prakademičky, a vůbec lidi, kteří se pohybují napříč tradičními sociálními rolemi – je interpretace ještě propletenější. Podněcuje tak nejen intelektuální, hermeneutické otázky, ale také politické a afektivní problémy týkající se našeho společenského statusu či politiky identity. V tomto duchu si skupina pohrává s pedagogickým i politickým významem slova třída.

Výstava Manifest interpretativní třídy představuje prohlášení, či chcete-li manifest této nestabilní společenské třídy všech interpretujících. Vytváří otevřený prostor pro zkoumání významu a jeho nejrůznějších politických či ideologických důsledků. Pozornost zaměřuje na fenomény, jako je tarot, hry, léčiva, architektura, mimolidské či vzájemná péče. To vše je podle Class of Interpretation součástí výkladu a jejich třídního boje.

Vstupné je na všechny výstavy v MeetFactory zdarma.