TZ: Podzimní salon Pro Arte

Podzimní salon Pro arte / Galerie Pro arte / Praha / 9. 10. – 27. 11. 2019 

Galerie Pro arte otevírá na podzim své sbírky milovníkům umění a zve na surrealistickou výpravu pod španělskou hvězdnou oblohou. Salonní výstava, na níž budou vedle významných českých umělců představeni i autoři jako Joan Miró nebo Salvador Dalí, bude k vidění do 27. listopadu ve Vratislavském paláci na pražské Malé Straně. 

Při příležitosti již tradičního Podzimního salonu je část sbírky Pro arte představována milovníkům umění z řad veřejnosti. V minulosti tak mohli diváci obdivovat naprosté špičky českého výtvarného umění jako byla Toyen, Maxim Kopf nebo František Kupka. Letos vůbec poprvé však budou ve Vratislavském paláci k vidění díla legendárních zahraničních autorů. V pečlivě vybraných ukázkách, prezentujících jejich prvotřídní kvalitu, uvidíte tvorbu Joana Miró, Salvadora Dalího, Paula Klee, Giorgia de Chirica nebo Antonia Saury. Vedle Dalího surrealistické Jeskyně obratlů z roku 1936 tak nepochybně zaujmou komorní Gladiátoři Giorgia de Chirica ze třicátých let, kdy umělec transformoval své metafyzické malby a východisko nalezl v tradici antické Itálie a středomořském humanismu. Oblast skalního sesuvu Paula Klee z roku 1939 zase ukazuje umělcův přístup k tradicím Bauhausu a vztahu k abstrakci.

Na dvou kompozicích Joana Miró z různých období lze analyzovat vývojové fáze jeho tvorby. Komorní Akt z roku 1919 náleží do raného období, kdy se katalánský umělec vyrovnával s kubismem a východisky Pařížské školy. Malba Postavy, ptáci, hvězdy je naopak příkladem Miróovy vrcholné tvorby. Obraz vznikl na sklonku druhé světové války během umělcova pobytu v Barceloně po návratu z Mallorcy, navazuje na jeho slavné Konstelace a vykazuje již všechny atributy tvorby pro Miróa typické. Hravá znakovost, srozumitelnost elementárního jazyka, výpravnost staletých mýtů a bájí, propojení nebeského a pozemského, tóny španělské krajiny – a v neposlední řadě aluze na surrealismus, který v tomto období Miró definitivně přehodnotil.

Vedle zahraniční části expozice je k vidění také výběr z českého portfolia Pro arte, jemuž dominují práce již zmiňovaného Františka Kupky, Emila Filly, Otakara Kubína, Mikuláše Medka; ze současného umění pak geometrická abstrakce Běly Kolářové, Zdeňka Sýkory, Františka Kyncla či Jiřího Hilmara.