TZ: Inge Morath

Inge Morath / Portréty / Rakouské kulturní fórum v Praze / Praha / 20. 9. 2019 - 9. 1. 2020

V Rakouském kulturním fóru v Praze se ve čtvrtek 19. září 2019 od 19 hodin koná vernisáž výstavy rakouské fotografky Inge Morath (1923–2002) s názvem Portréty.

Portréty, těžiště fotografických prací Inge Morath, to jsou obrazy, které psaly dějiny i příběhy, obrazy, které svědčí o osobním vztahu k portrétovaným, stejně jako o umění nikoho neocejchovat, ale ponechat lidem svobodu volby, jak se chtějí před objektiv postavit. Obrazy z období padesáti let života jedné fotografky. Výstava představuje exkluzivní výběr černobílých fotografií mnoha evropských a amerických celebrit z oblasti umění, kultury, politiky či společenského života z doby, kdy Inge Morath pracovala jako fotografka pro agenturu Magnum.

Expozici doplňují fotografie Kurta Kaindla (1954) z ateliéru Inge Morath, do něhož se v roce 1962 se svým manželem Arthurem Millerem přestěhovala, a který se nacházel na venkově poblíž New Yorku. Kurt Kaindl navštěvoval v letech 1990 až 2002 Inge Morath alespoň jednou ročně a mohl tak zachytit atmosféru jejího ateliéru i důležité momenty jejich společné práce. Tyto záběry se staly dokumentací jejího soukromého světa.

Výstava Portréty potrvá do 9. ledna 2020, přístupná bude vždy od pondělí do pátku od 10 do 17 hodin. Vstup je volný, o českých a rakouských svátcích je zavřeno.

Rakouské kulturní fórum v Praze si jako součást Rakouského velvyslanectví v České republice klade za cíl přispět ke zprostředkování věrného a obsáhlého obrazu Rakouska na poli kultury. Vedle prezentace rakouského výtvarného umění, designu, architektury, hudby, literatury, divadla, filmu, nových médií, vědy, vzdělávání, publicistiky a dalších oborů vystupuje Rakouské kulturní fórum jako pojítko mezi rakouskou a českou kulturou, ale i kulturami dalších zemí.