TZ: Meda Mládková čestná občanka hlavního města Prahy

Meda Mládková čestná občanka hlavního města Prahy / Praha / 26. 8. 2019

Mecenášce moderního českého výtvarného umění a zakladatelce Musea Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových bylo na dnešním zasedání Rady hlavního města Prahy schváleno udělení čestného občanství hlavního města Prahy. 

Návrh na udělení čestného občanství jako nejvyššího osobního vyznamenání udíleného hlavním městem Prahou Medě Mládkové bylo projednáno na 28. jednání Rady HMP dne 26. 8. 2019 necelých čtrnáct dní před 8. zářím, kdy Meda Mládková oslaví 100. narozeniny.

„Zpráva o rozhodnutí Rady hlavního města Prahy mi udělala velkou radost, neboť jsem přesvědčený, že je vhodnou formou ocenění zásluh Medy Mládkové, která se výrazně angažovala při rekonstrukci Sovových mlýnů, založila Museum Kampa a věnovala městu a celému národu sbírku umění Františky Kupky. Vždy propagovala české umělce, české výtvarné umění a kulturu v zahraničí,“ sdělil Jan Smetana, ředitel Musea Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových.

Meda Mládková

Narozena 8. 9. 1919 v Zákupech u České Lípy.

Meda Mládková je dnes nejznámější mecenáškou umění a sběratelkou. V roce 1989, po smrti svého manžela Jana Mládka, se vrátila do Československa.

Městu Praze darovala cennou sbírku obrazů Františka Kupky a sbírku moderního středoevropského umění, kterou spolu s manželem Janem Mládkem vybudovali. Založila muzeum moderního umění na Kampě v zrenovovaných Sovových mlýnech. Je nositelkou státního vyznamenání České republiky - medaile Za zásluhy II. stupně.