TZ: Symposium Nonument!

Symposium Nonument! / Centrum architektury a městského plánování CAMP / Praha / 30. 5. 2019

Ve stínu bourání budovy Transgasu pořádá CCEA - Center for Central European Architecture mezinárodní symposium zaměřené na skryté, opuštěné a zapomenuté monumenty 20. století. Symposium představí případové studie těchto budov, monumentů a infrastrukturních projektů napříč Evropou a zaměří se na přístupy k jejich ochraně, obnovení a novému využití.

Ve dnech 13. - 14. června 2019 se v pražském CAMPu uskuteční mezinárodní symposium NONUMENT!, jehož cílem je představit skryté, opuštěné a zapomenuté monumenty 20. století, takzvané nonumenty. CCEA ve spolupráci s partnery projektu ze Slovinska, Rakouska, Srbska, Bulharska a Kypru představí evropské „nonumenty“ a zaměří se na možnosti jejich využití dnes, za zcela jiných politických a historických okolností.

„Touto cestou bychom chtěli přispět do diskuze, jak nakládat s budovami, uměleckými objekty a dalšími monumenty, které zůstávají zapomenuty a stávají se tématem, teprve když je již velmi obtížné zastavit jejich bourání, jako v případě Transgasu. Z toho důvodu jsme si vybrali právě Transgas jako své téma,“ uvedla organizátorka symposia Yvette Vašourková z CCEA.

Na symposium budou představeny výsledky výzkumů a intervencí partnerů projektu, proběhnou přednášky externích odborníků a diskuze s odbornou i širokou veřejností. Pozvání na symposium přijali mezi jinými rakouská kunsthistorička Elke Krasny a litevský umělec Deimantas Narkevičius. V příspěvcích budou představena témata proměny jako vnímání socialistických staveb v čase, vztah infrastrukturních projektů k ideologii, nastolena však bude i otázka, zda je vůbec možné projekty směřující k zcela jiné budoucnosti včlenit do naší přítomnosti.

Součástí symposia budou navíc i odborné workshopy, jejichž cílem bude hledání řešení problematiky památkové ochrany v českém kontextu. Workshop s názvem Kdy mě začnete respektovat? vedený Vernikou Vicherkovou z Fakulty architektury ČVUT nastolí problém nepružnosti systému památkové ochrany v českém právním systému. Workshop Jsem závislý objekt! vedený umělkyní Katarínou Hládekovou a kunsthistoričkou Markétou Žáčkovou se zaměří na odstraňování umění z veřejného prostoru a legislativní mezery, které takovéto zacházení umožňují.

Projekt Nonuments vzniká ve spolupráci s projektem MAPS – Mapping & Archiving Public Spaces, a za podpory Evropské unie a Ministerstva kultury ČR. Partneři projektu jsou MoTA (Slovinsko), W24 (Rakousko), TAČKA KOMUNIKACIJE (Srbsko), ARTOS Foundation (Kypr), House of Humour and Satire (Bulharsko).

Zájemci o účast na Symposiu se mohou zaregistrovat na e-mailové adrese: nonument@cceamoba.cz. Počet míst je omezený.