Studenti a zaměstnanci AVU se připojili k celosvětovým protestům proti ignorování změn klimatu

Dne 30.5.2019 v 19:00 studentky a studenti i někteří pedagogové či zaměstnanci Akademie výtvarných umění v Praze vyvěsili z hlavní budovy školy banner a na více než 3 hodiny si lehli na schody a svými těly tak symbolicky omezovali přístup do budovy a jednotlivých ateliéru v průběhu vernisáže letních klauzur. Chtějí tím upozornit nejen na akutní nutnost řešení změn klimatu a blížící se katastrofu, jejíž počátky vidíme již dnes, ale také na nízkou informovanost a nevědomost komplexních důsledků, jaké změny klimatu mají.

„Jako umělkyně a umělci, kteří vstupují do veřejného prostoru jsme si vědomi role umění, které podle nás dokáže komunikovat či vizualizovat a sdělovat společenské i ekologické problémy skrze srozumitelná gesta či symboly. Chtěli jsme této skutečnosti využít v naší současné  situaci, která je alarmující,” říká tisková mluvčí Ekobuňky AVU Kateřina Konvalinová. „V souvislosti s kulturní produkcí je pro nás důležitá otázka financování kulturního sektoru ze soukromé sféry. Věříme, že by veřejné instituce a školy měli přemýšlet, na jakém druhu podnikání se chtějí přijetím daru podílet. Proto podporujeme také Manuál pro kulturní instituce v době klimatické změny, které se mimo výše zmíněného snaží o přechod na zelenou energii, omezení letecké dopravy, lepší zacházení s odpady a recyklaci materiálů, o což se spolu s vedením snažíme i na půdě AVU. Jako zástupci a zástupkyně umělecké či obecně kulturní scény máme zodpovědnost ve vztahu ke společnosti. A ta bude jen taková jakou si ji zařídíme. Uvědomujeme si závažnost situace a chceme se podílet na řešení, které bude mít pozitivní dopad na celou společnost. Proto vyžadujeme řešení klimatické otázky spravedlivě skrze přeměnu struktur, tak aby se místo využívání a ziskuchtivosti stala hlavní podmínkou péče, starost o druhé a vzájemnost dle hesla: Změň systém, ne klima!. Celkovou přeměnou struktur, které budou otevřené všem etnikům a sexuálním orientacím či identitám, inkluzivní a feministické, solidární s potřebnými a připravené pomoci. Zároveň chceme i poukázat a uvědomit si veškerého bezpráví a vykořisťování, které se pojí s těžbou přírodních zdrojů. ” dodávají iniciátoři a iniciátorky akce.

AVU se stejně jako jiné umělecké instituce připojila k Prohlášení pražských kulturních institucí, které požadují vyhlášení stavu klimatické nouze. Členky a členové akademického senátu AVU i rektor AVU Tomáš Vaněk, navíc také podpořili iniciativu Univerzity za klima a tím účast studentů, akademických pracovníků a zaměstnanců AVU na stávkách za klima.

„ Jako umělkyně a umělci, kteří vstupují do veřejného prostoru si jsme vědomi role umění, které podle nás dokáže komunikovat či vizualizovat a sdělovat společenské i ekologické problémy skrze srozumitelná gesta či symboly. Chtěli jsme této skutečnosti využít v naší současné  situaci, která je alarmující,” dodává tisková mluvčí Ekobuňky AVU Kateřina Konvalinová.