OPEN CALL Trans-media symposium Crossing Borders – Performing in-between

OPEN CALL Trans-media symposium Crossing Borders – Performing in-between pro 10 umělců z České republiky, Německa a Francie 18/07/19 - 29/07/19, rezidence Galerie XY v přírodním areálu Kruhovského mlýnu v obci Laškov (u Olomouce)

Hledáme studenty a absolventy vysokých uměleckých škol a mladé profesionální umělce na poli výtvarného umění, tance, hudby a performance. Sympozium poskytne umělcům jedinečnou příležitost intenzivní koncentrace na jejich uměleckou tvorbu mimo obvyklý rámec myšlení, každodenních povinností, městského života i virtuálního světa, a jejich rušivých impulzů a podnětů. 12 dní v přírodě a odtržení od civilizace bez přístupu k internetu či elektřině.

Cílem sympozia je vytvořit platformu umělecké (spolu)práce skrze redukci/omezení/ limitovanost, která pomáhá kreativnímu náhledu do problematiky jednotlivých médií a povede tak k jejich netradičnímu rozvíjení a hlubšímu výzkumu a možnostem komunikace. Plátna, barvy, hudební nástroje, taneční podlahy, kamery, fotoaparáty, projektory, reflektory, zvukové aparatury a konečně počítače s veškerými postprodukčními aplikacemi budou vyměněny za environment - přírodní krajinu a materiály a vlastní bytí - tělo, hlas, vědomou meditaci. Skrze tento umělecký materiál se účastníci společně zaměří na jednotlivé složky umění jako vizualita (obraz), mobilita (pohyb), audialita (zvuk). Všichni umělci společně projdou jednotlivými médii a budou se soustředit na jeho výrazovost. Předešlá inherentní nepoučenost v daném médiu zde neznamená omezení, naopak slouží jako kreativní můstek mezi jedním a druhým uměním, zvědavou i přirozenou reakcí a odpovědí (dialogu) každé přítomné individuality. Tyto intenzivní cykly pak povedou k debatám, hlubšímu výzkumu a mísení jednotlivých složek, jak v rámci individuálního pojetí, tak ve skupinové tvorbě.

Tyto podmínky pomohou nejen umělcům, ale i samotným disciplínám hledat cestu zpátky k sobě. Namísto rozvíjení jednotlivých médií svým specifickým způsobem se umělci budou snažit naopak o překračování hranic a zaplňování meziprostorů. Hledání společných bodů, společný záměr reagovat a odpovídat na to, co vzniká v uměleckém procesu mezi různými materiály. Tento univerzální proces kreace a exprese, osvobozený od žánrové diverzity umění se spolu s přítomností přírodního prvku přiblíží formě starověkých rituálů, což je další cíl, kterého chceme v rámci sympozia dosáhnout. Jde zde tedy v podstatě o mutaci pojmu inter-media na pojem trans-media (pre-media).

V konečné části sympozia pak půjde především o syntézu procesuální práce zahrnující kontextu site-specific konkrétního prostoru a vytvoření finálního výstupu pro širokou veřejnost. Všichni příchozí budou mít možnost být nejen pasivním divákem, ale další den po veřejném výstupu se zúčastnit sympozia společně s jeho účastníky.

Garanti zajišťují pokrytí rezidence, tj. ubytování účastníků v přírodě v Laškovském areálu - v maringotce a společných stanech, s improvizovanou venkovní kuchyňkou a koupelnou, zároveň poskytuje i zákl. zázemí v případě deště, se sprchami, kuchyňkou a elektřinou. Garanti projektu: rezidence - Galerie XY, Olomouc, sympozium - Hana Magdoňová

Přihlášku na sympozium (něco mezi motivačním dopisem a portfoliem) posílejte do 30. 6. 2019 na e-mail: hermisoft.Lara@gmail.com (Hana Magdoňová) účastnický poplatek: 100€