TZ: Antikvariát a klub Fiducia - program únor 2019

Antikvariát a klub Fiducia - program únor 2019 / Ostrava / 15. 1. 2019

5.2. v 19:00

Tiny Tramp (Izrael), Pavel Viry (Francie) , Emilio Bernè (IT), Astralopithecus (Bělorusko), Hospital Brut - koncert

Pět rozdílných přístupů jak docílit originálního zvuku. Krátce, jasně, hlasitě.

10. 2. v 10:00

Valentýnský ateliér pro děti a jejich rodiče

Současné umění hravě a bez nudy s lektory Marcelou a Maxem Lysáčkovými.

12. 2. v 18:00

Pavel Kolmačka a Petr Hruška – křest knih a autorské čtení

Dva básníci a dvě nové, právě vycházející knihy! A Jan Gajdica v sólovém vystoupení na pozoun - první úprava písní Boba Dylana pro tento nástroj... Moderuje Libor Magdoň.

19. 2. v 18:00

Současná tvorba Atelieru 38 - prezentace

Atelier 38 působí na architektonické scéně přes dvacet let. Dost dlouhá doba na to, abychom si uvědomili posun společnosti od svobody k bezpečnosti ( jistotám). Už neplatí , že kvalitní architekturu primárně vytváří symetrická trojjedinost „ investor – architekt – řemeslník“. S právem veta nad trojjediností drábují ouřadové. A že jich přibylo. Je to, jako byste maestrovi stříhali z houslí jednu strunu za druhou …protože čtyři jsou přeci zbytečně hodně.

Jak se s tím Atelier 38 vyrovnává, představí na svých realizovaných i nerealizovaných projektech od rodinného domu nominovaného na Českou cenu za architekturu 2018 až po novou divadelní scénu na Černé louce.

20.2.2019 od 18.00

Osud OSUDU - moderovaná debata o Janáčkově opeře

O pozoruhodném osudu pozoruhodného díla -  čtvrté dokončené opery Leoše  Janáčka OSUD, debatují muzikolog Jiří Zahrádka a ředitel Národního  divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil, který je zároveň režisérem inscenace této  opery, již aktuálně uvádí Národní divadlo moravskoslezské.

do 20. 2.'

TEREZA SAMKOVÁ: FRAGMENTY - pokračování výstavy v Galerii Dole

Tereza Samková (*1998, Háj ve Slezsku) v současné době studuje v ateliéru malby Františka Kowolowského. Již od počátku svého studia patří k nejvýraznějším osobnostem ostravské umělecké fakulty. Ve svých synesteticky pojatých pracích volně přechází mezi kresbou, malbou, objektem, videem a instalací, přičemž současným dominujícím tématem je v její tvorbě téma těla, tělovosti a paměti. Kurátor: Martin Mikolášek.

25. 2. v 18:00

Pavla Malinová – vernisáž výstavy v galerii Dole

Pavla Malinová je jednou ze zásadních postav současné české malířské scény. Již v době studií na Fakultě umění Ostravské univerzity patřila mezi výjimečné talenty. Během svých studií se nevěnovala jenom malbě, natáčela i videa a vystupovala v hudební skupině Like She. Poté, co v roce 2011 malířský ateliér Františka Kowolowského dokončila, se pro ni ale malba stala dominantním médiem.  Obrazy Pavly Malinové jsou plné dvojsmyslů, mnohoznačností a vizuálních her, v nichž se za výraznými, na první pohled čitelnými motivy ukrývají, vykukují a zrcadlí se další, které tak jednoznačně čitelné nejsou, ve výsledku ale právě ony stimulují cestu za hledáním konečného smyslu, který ale nemusí být ani přítomen, ani nalezen.

Výstava potrvá do 27.3.2019.

26. 2. v 18:00

Jak zachránit Bedřišku? - prezentace výsledků architektonického workshopu

Na konci srpna 2018 proběhl v osadě Bedřiška architektonický workshop, který ukázal možnosti revitalizace této oblasti, jíž hrozí likvidace. Na 30 odborníků a studentů architektury se ve čtyřech týmech a čtyřech dnech snažilo o co nejhlubší zamyšlení nad problémy osady. Výsledky by měly pomoci v dalším rozhodování o budoucnosti osady. Prezentovat bude architekt Ondřej Turoň z Ateliéru tur.

do 28. 2.'

MATEJ CHRENKA: PALIMPSESTY – pokračování výstavy ve Fotografické galerii Fiducia

Absolvent Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Fotografie školních tabulí působících jako abstraktní malby. Hra s formáty a otáčením snímků. Práce s prostorem galerie a 3D objekty. Kurátor: Lucia L. Fišerová.