TZ: V galerie SUPERMARKET již po dvanácté spolu oslavíme svátek 17. Listopad

V galerie SUPERMARKET již po dvanácté spolu oslavíme svátek 17. Listopad / Galerie SUPERMARKET wc / Karlovy Vary / 17. 11. 2018 

Letošní ročník se u příležitosti narozenin republiky zaměřuje na poslední století v Karlovarském kraji a důležité události, které naše město v průběhu let utvářely. Z workshopů, dílen, výstavy vznikne po skončení akce kniha, která bude dokumentovat názory mladých lidí.

Projekt bude završený 17. listopadu vernisáží výstavy zhotovených studentských prací, dílnou a promítáním vše v podchodech a v galerii SUPERMARKET wc.

Projekt „Banáni...“, původně založený v roce 2005 sdružením PROTEBE live ve spolupráci s SUPŠKV, vznikl s cílem seznámit studenty s historickými fakty souvisejícími s událostmi 17. listopadu a rozvíjet jejich tvůrčí dovednosti. Studenti mají možnost se skrze tvorbu vyjádřit k jim blízkým politickým a společenským otázkám a donutit tak sami sebe — i širokou veřejnost — k zamyšlení se nad vlastní rolí občana a svém místě ve veřejném dění.

Workshopy s Muzeem Karlovy Vary - O TĚ DNES ČINÍ NESVOBODNÝM?

Během měsíce října a listopadu se studenti různých základních a středních škol v Karlovarském kraji zapojili do workshopů v galerii SUPERMRAKET wc . Zúčastnili se přednášek od historika Jana Nedvěda z Karlovarského muzea na které navazoval praktický workshop na téma CO TĚ DNES ČINÍ NESVOBODNÝM? Studenti přemýšleli

o tématech, která nejen výtvarně zpracovaly. Vznikly hesla např. Trend není friend, Žijeme v módní diktatuře, Proč mě neslyšíš? a znaky, které studenti přenesly na zeď galerie, která slouží jako interaktivní výstavní exponát, který vypovídá o názorech mladých lidí na dnešní dobu. Téma si odnesli do škol, kde je dále budou zpracovávat v literární podobě. Workshop je součástí probíhající výstavy Minulost v současnosti.

Minulost v současnosti

vzpomínky přicházejí a emoce ožívají (1968) aneb jak vzniká kniha

Jedná se o zachycení doby během okupace v roce 1968 na Karlovarsku.

Karlovy Vary, Ostrov, Jáchymov a Most. Zápisky. Psací stroj. Negativy. Fotografie. Vzpomínky. Vše tajně ukryté. Přijďte nahlédnout do vzpomínek Zdeňka Laštůvky a jeho manželky Alžběty. Dozvíte se, jak z poskytnutých materiálů vzniklo dílo zachycující události a atmosféru těch dní a nocí. Po padesáti letech se vzpomínky odkryjí.

Na výstavě bude možné nahlédnout do procesu tvorby autorky knihy Moniky (vnučky Zdeňka Laštůvky).

Dále se seznámíte krok po kroku s tím jak vzniká kniha, co vše je k tomu potřeba a sami si v galerijní dílně vyzkoušíte retro technologie - psaní na stroji, kopírák, propisoty atd. Můžete nám na zdi galerie, která je součástí expozice, zanechat vzkaz jako lidé před 50 lety.

Výstavu můžete navštívit v galerii SUPERMARKET wc v centru Karlových Varů do 23. listopadu, každý všední den od 13:00 do 18:00.