TZ: UMPRUM - Colours of Transparency

Colours of Transparency: výstava Ateliéru skla na London Design Fair / UMPRUM / Londýn / 20. – 23. 9. 2018

Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze (UMPRUM) na London Design Fair reprezentuje Ateliér skla.  

Barvy a průzračnost skla jsou ústředním tématem výstavy Colours of Transparency, která představuje nejnovější práce studentů Ateliéru skla pod vedením prof. Ronyho Plesla. Je zároveň oslavou jeho desetiletého působení v čele ateliéru a ukázkou, jak se pod jeho vedením vyprofiloval a kam směřuje.

„Nelpíme jen na designu, dotýkáme se všech hranic. Otevřeně a do hloubky se bavíme, v čem spočívá svět umění, v čem svět designu. Klademe si hodně přímé a upřímné otázky. Studenty burcuji k maximálním výkonům, intenzivně do nich jdu. I v tom jsme jiní, doslova otvíráme Pandořiny skříňky“, říká k vedení ateliéru a spolupráci se studenty Rony Plesl.

Pro výstavu je charakteristická práce s barvou, narušení klasického designového konceptu a odvaha k experimentu. Objekty jsou nadčasové, překračují hranice tradičního sklářství a zasahují na pole designu a volného umění. Při tom však stále ctí vysokou řemeslnou kvalitu provedení.

Ústředním exponátem výstavy je projekt Birth of the Future Behind Glass Františka Jungvirta, jehož koncept propojuje řemeslný um renesance a baroka s uvolněností, expresí a technickým vývojem současné doby. Jeho objekty jsou zároveň performancí, při níž je lesk křišťálu doplňován o barvu.

Další vystavující je Barbora Štefánková a její kolekce 9539 dní. Drobné figurální plastiky navazující na tradici skleněných figurek uvádí do kontextu současného výtvarného umění.

Pozoruhodnou cestu pro vytvoření váz Crust, který reinterpretuje umělecko-řemeslnou tradici hutně tvarovaných skleněných váz, vybral Sebastian Kitzberger. Dřevěné formy používané pro jejich výrobu vyřezal motorovou pilou a získal tak jakousi radikální formu nápodoby broušeného skla.

Velmi kvalitním artovým objektem jsou i vázy Narcissus Mariety Tedenacové, které pracují s odrazem divákovy tváře na zrcadlovém povrchu vnitřní vázy a na portrétu pojatém tradičními malířskými technikami na vnější opakní váze. Autorka pracuje s motivem autoportrétu a fragmentací, kterou propojuje odraz diváka s malbou.

Výstava se po své premiéře na London Design Fair přesune do Prahy a v rozšířené kolekci bude k vidění v Galerii HYB4 v Kampusu Hybernská. Kromě výstavy Ateliér skla připravil i obsáhlý katalog představující jak sebe, tak samotný projekt Colours of Transparency.

Koncepce výstavy:

Rony Plesl, Klára Horáčková, Marek Šilpoch

Vystavují:

Rony Plesl – vedoucí ateliéru Klára Horáčková – odb. asistent - Anna Jožová

Marieta Tedenacová

David Šedina

František Jungvirt

Shynar Kaliyeva

Eliška Monsportová

Dominika Petrtýlová

Petra Tomišová

Valentina Hejdová

Kristýna Venturová

Marek Šilpoch

Daniel Kinský

Vlastimil Šenkýř

Sebastian Kitzberger

Jana Němcová

David Černý

Michaela Doležalová

Yu-Lin Huang

Emel Erdem

Vendulka Prchalová

Lenka Němcová

Barbora Štefánková

Kateřina Handlová