TZ: Mezinárodní keramické sympozium Bechyně

Mezinárodní keramické sympozium Bechyně /Bechyně / 10. 7. — 4. 8. 2018

Letošní ročník Mezinárodního keramického sympozia Bechyně ​(International Symposium of Ceramics Bechyně) bude zahájen v úterý 10. července 2018 v 16.00 hodin​ v prostorách Zámecké galerie, bývalého Muzea Vladimíra Preclíka, Zámek 1, Bechyně. Zakončí jej vernisáž pracovní výstavy děl participujících umělců, která proběhne 3. srpna 2018 v 16.00 hodin v Alšově jihočeské galerii - Mezinárodním muzeu keramiky.

Nové vedení ​si jako jeden z hlavních cílů vytklo důstojně ​navázat na dlouholetou tradici jednoho    z nejstarších keramických sympozií,které bylo založeno v roce 1966, vrátit jej do povědomí a vytvořit pro něj nový kontext související s aktuálním uměleckým děním.

"Snažíme se vnímat sympozium především jako platformu, kterou chceme přirozeným způsobem použít k propojení mezinárodní keramické scény i k mezioborové konfrontaci. Samotné sympozium si zachová tradiční bienální rytmus a účast mezinárodních tvůrců.

Posílena bude prezentace v zahraničí a spolupráce s kurátory. Význam sympozia jako specifického formátu tvůrčího setkávání a proměny jeho role v průběhu více než padesáti let budou základními tématy při koncipování výstav a katalogů," uvedla Eva Pelechová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Keramické sympozium Bechyně.

Účastníci ​sympozia:

Yael Atzmony ​(ISR)

Ellen Kleckner ​(USA)

Sofie Nørsteng ​(NOR)

Giorgio Di Palma ​(IT)

Katie Sleyman ​(USA)

Adam Železný ​(CZ)

Odborná komise (výběr účastníků):

Veronika Rollová

Brad Schwieger (USA)

Gabriel Vach

Martin Vaněk

Jindra Viková

Proces výběru jednotlivých účastníků přibližuje Veronika Rollová, členka odborné komise:

"Nominováni byli především umělci, kteří dlouhodobě pracují s médiem keramiky. Odborná komise vybrala šest umělců mladší generace, jejichž tvorba ukazuje širokou škálu současných přístupů k tomuto médiu: zaujaly nás monumentální instalace Sofie Nørsteng i křehké práce Katie Sleyman. Zatímco umělkyně Yael Atzmony v některých svých dílech z posledních let pracuje s historií a tíživými vzpomínkami, Giorgio di Palma si s lehkostí hraje s motivy všednosti na hranici kýče. Objekty Ellen Kleckner na první pohled připomínají nádoby starověkých kultur, aby nás posléze při bližším zkoumání znejistěly. Jediný letošní český zástupce Adam Železný experimentuje s materiálem až na samu hranici jeho destrukce.”

Den otevřených dveří

Nastávající ročník představí šest umělců z celého světa, kteří stráví necelý měsíc tvůrčím pobytem v Bechyni, tradičním centru umělecké keramiky i keramické průmyslové výroby. Jejich práci si budou moci návštěvníci prohlédnout na dni otevřených dveří, jenž proběhne 21. července 2018 v prostorách Střední uměleckoprůmyslové školy, Písecká 203, Bechyně od 10.00 do 20.30 hodin.

Pracovní výstava

Umělecká díla vzniklá v průběhu sympozia budou poprvé představena během pracovní výstavy, která proběhne od 3. do 31. srpna 2018 v Mezinárodním muzeu keramiky v Bechyni.

Výstavy v roce 2019

V roce 2019 bude následovat výstava v Praze a dvě v zahraničí, které budou koncipovány jako konfrontace aktuálních výsledků s historií sympozia a jejími highlighty. Kurátory budou Veronika Rollová a Martin Vaněk.

Martin Vaněk, kurátor a člen odborné poroty, upřesňuje: „Mezinárodní sympozium keramiky Bechyně si během několika desetiletí vybudovalo mezinárodní pověst. Umělecká díla vzniklá během nich jsou dnes uložena Alšově jihočeské galerii a nově také prezentována v její stálé expozici Meziprůzkumy. Sbírka AJG 1300–2018. Některá díla ze sympozií vlastní i Uměleckoprůmyslové museum v Praze, které je dlouhodobým partnerem akce.

Práce s historií sympozia je důležitá i pro současný ročník, jehož účastníci a účastnice představují velmi různorodé přístupy k umělecké tvorbě v daném médiu. Jde o konceptuální, ale i klasické přístupy. Výsledky sympozia jsou prozatím neznámé, koncepce výstavy tak bude aktuálně reagovat na danou situaci, která vznikne tvůrčí aktivitou vybraných umělců.”

Vize a plány

Kromě intenzivnějšího propojení s mezinárodní scénou se sympozium chystá formou reflexí a dílčích příspěvků do katalogu navázat konfrontační dialog s výraznými osobnostmi i z jiných oborů a v nejbližší budoucnosti navázat spolupráci s vysokými školami.

Podpora

Mezinárodní keramické sympozium v Bechyni bylo podpořeno Ministerstvem Kultury ČR, Státním fondem kultury, Jihočeským krajem a firmou LAUFEN CZ s. r. o.

Partneři

Partnery Mezinárodního keramického sympozia v Bechyni jsou: Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Alšova jihočeská galerie, město Bechyně, Sdružení výtvarných umělců keramiků, Střední uměleckoprůmyslová škola v Bechyni.

Kontakt:

Andrea Demek, Public Relations ISCB

M: +420 778 49 49 42

E: andrea.demek1@gmail.com

Facebook: International Symposium of Ceramics Bechyně

Instagram: International Symposium of Ceramics Bechyně