TZ: Milan Beránek

Milan Beránek / Arthouse Hejtmánek / Praha / 5. 10. - 5. 11. 2017

První ucelená výstava sochaře Milana Beránka je další v řadě, kterou navazuje na loňskou úspěšnou výstavu Jaroslava Horejce Arthouse Hejtmánek ve své badatelské galerijní činnosti.

Milan Beránek se narodil 30. března 1936 v Dražůvkách na Moravě. Po absolvování nejprve Výtvarné školy Jaroslava Kvapila v roce 1961 jej sílící zájem o umění přivedl do Prahy, kde se zapsal na Lidovou akademii umění a po té absolvoval večerně střední grafickou školu Václava Hollara. Spolu s dalšími umělci (Václav Skalický, Karel Benetka, Marta Řežábková, Jiří Němec a teoretik Jaroslav Hlaváček) založili v roce 1966 skupinu Nezávislí, s níž vystavoval až do konce 60. let 20. století.

Po vpádu vojsk Varšavské smlouvy v době normalizace v jeho bytě načas sídlilo samizdatové nakladatelství (nynější Libri Prohibiti) a stal se signatářem Charty 77. Přátelství doposud vydrželo např. s Jiřím Gruntorádem, Václavem Malým a dalšími.

Tradičním materiálem v Beránkově tvorbě je sochařská plastelína, díky níž byl schopen naprosto přesně a zároveň svobodně realizovat své představy jak v plastických skicách a návrzích pro větší sochy, tak svébytných drobných figurálních námětech. Zachycoval často biblická témata nebo citové stavy (témata strachu a nejistoty), zápasy či splynutí nebo jen abstrahoval při zkoumání geometrických vztahů a průniků.

Další neméně významnou a zajímavou částí Beránkova díla jsou objekty sestavené převážně z nalezených a nahodile objevených věcí. Od šedesátých let soustavně vyhledával předměty, aby je vytrhl z kontextu a dal jim nový smysl. Věcem často odsouzeným k zániku dával nový život. Název díla pak většinou vtipně podtrhoval jeho námět, nezřídka se díla jevila jako sarkastická odpověď na soudobou politickou situaci. Zpočátku nově vytvořené objekty zceloval jen černě, postupně uplatňoval i další barvy, především červenou a žlutou.

Nemalou část umělcovy tvorby tvořily také básně, kterým se věnoval celý život. Najdeme zde básně milostné i takové, které reflektují politickou situaci, ale především vypovídají o člověku nesmírně citlivém. Mezi Beránkovými krátkými básněmi můžeme objevit velmi zajímavé experimentální texty, které navazují na tvorbu autorů, jako jsou Josef Hiršal a Bohumila Grégrová, nebo Ladislav Novák.

K výstavě je rovněž připraven katalog s bohatou obrazovou přílohou z jeho díla i dalších zajímavostí, včetně poezie.

http://www.arthousehejtmanek.cz/