Top5týdne 15. 12. 2015

Dorota Kenderová ředitelkou VSG, Grand Prix Skutek, Markéta Fantová ředitelkou Pražského Quadriennale, Andrej Filippov laureátem Ceny Vasilije Kandinského, zakončení projektu Evropské hlavní město kultury v Plzni.

1/ Dorota Kenderová ředitelkou VSG

Od 1. února stane v čele Východoslovenské galerie v Košicích Dorota Kenderová. VSG hledala nového ředitele od jara tohoto roku poté, co z funkce odstoupil Martin Račko. První neúspěšný konkurz proběhl 26. května. Kenderová byla vybrána ze sedmi uchazečů v rámci druhého konkurzu konaného dne 24. října. Rozhodnutí v minulém týdnu potvrdilo krajské zastupitelstvo. Kenderová doposud působila na katedře intermédií na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě a zároveň je spoluzakladatelkou bratislavské galerie Hit.

2/ Grand Prix Skutek

Spolek Skutek vyhlásil na počátku uplynulého týdne výsledek prvního ročníku ocenění Grand Prix Skutek. Laureáty ceny, jež je udělována osobnostem působícím na české výtvarné scéně bez ohledu na věk nebo národnost, se stali Jana a Jiří Ševčíkovi. Společně s Karlem Oujezdským a Jiřím Valochem zároveň obdrželi i čestné členství. Nominace navrhují všichni členové spolku a o laureátovi rozhoduje v diskusi výbor. Cena samotná má podobu svařovaného objektu, jehož jedenáct součástí zastupuje jedenáct členů výboru.

3/ Markéta Fantová ředitelkou Quadriennale

Pražské Quadriennale 2019 zná svou uměleckou ředitelku, stala se jí scénografka a pedagožka Markéta Fantová. Ve funkci nahrazuje Sodju Lotkerovou, která se na organizaci přehlídky scénografie a divadelního prostoru podílela od roku 2003. Fantová je absolventkou oboru scénografie na pražské DAMU a oboru divadelní scéna na Wayne State University v Detroitu. Od roku 2014 vede obor scénografie při Rowan University v Glassboro. Dlouhodobě se podílí na činnosti Institutu divadelní technologie a designu USA (USITT) a od června 2015 je vedoucí komise Performance Design Mezinárodní organizace scénografů, divadelních architektů a techniků OISTAT.

4/ Laureáti Ceny Vasilije Kandinského

Laureátem letošního ročníku Ceny Vasilije Kandinského, jednoho z nejvýznamnějších ruských uměleckých ocenění, se stal konceptuální umělec Andrej Filippov. Porotu zaujal svou instalací The Wheel in the Head, prezentovanou v moskevské kulturní nadaci Ekaterina, v rámci níž zkoumá svou osobnost a roli v historii. Ocenění mezi mladými umělci získala Olya Kroytor, v kategorii za vědecké dílo v oboru dějin umění uspěl spisovatel a filozof Valerij Podoroga za publikaci o filmaři Sergeji Ejzenštejnovi.

5/ Zakončení EHMK v Plzni

Plzeň se rozloučila s projektem Evropského hlavního města kultury. Posledním bodem programu bylo rozvinutí pásu fotografií, které posílali lidé z akcí, jež ve městě v průběhu roku probíhaly. Pás propojil pěší zónu ve Smetanově ulici se zónou DEPO 2015, jež vznikla právě v rámci EHMK a měla by fungovat i nadále. Město hodlá udržet i další projekty, např. Festival světla či komunitní akci Evropský den sousedů. V souvislosti s ukončením projektu vydal Nejvyšší kontrolní úřad zprávu, podle níž byly z důvodu nepřipravenosti vyčerpány jen dvě třetiny schválených peněz z evropských dotací a rovněž další projekty nebyly realizovány v plánovaném rozsahu. Město i regionální rada se závěry NKÚ nesouhlasí.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.