Top5týdne 12. 1. 2016

Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého, Mária Rišková ředitelkou Slovenského centra dizajnu, Silvie Šeborová v MG, vyšel Muzeion – časopis Muzea umění Olomouc, zemřel David Bowie.

1/ Finalisté Chalupeckého

Mezinárodní sedmičlenná porota vybrala finalisty letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého. Pětici nominovaných tvoří Aleš Čermák, Katarína Hládeková, Anna Hulačová, Matyáš Chochola a Johana Střížková. V průběhu roku se finalisté představí v rámci série doprovodných programů, jejichž autorkou je teoretička umění, kurátorka a kritička Tereza Jindrová. Společná finálová výstava bude probíhat od 30. září 2016 do 8. ledna 2017 ve Veletržním paláci. Slavnostní vyhlášení, které proběhne v koncepci loňských finalistů, se uskuteční v listopadu.

2/ Mária Rišková ředitelkou Slovenského centra dizajnu

Na základě výběrového řízení se novou ředitelkou Slovenského centra dizajnu stala Mária Rišková. Do funkce byla jmenována 1. ledna 2016 ministrem kultury SR Markem Maďaričem. Rišková je absolventkou dějin umění a kultury na Trnavské univerzitě. Jako historička umění a kurátorka se podílela na řadě projektů, přednášela na VŠVU v Bratislavě a na VUT v Brně. Od roku 2014 pracuje ve Slovenskom centre dizajnu a stála u vzniku Slovenského múzea dizajnu.

3/ Silvie Šeborová v MG

Silvie Šeborová nastoupila k 1. lednu 2016 na pozici náměstkyně ředitele Moravské galerie pro vnější vztahy, opouští tak pozici šéfredaktorky portálu Artalk.cz, který v roce 2008 založila. Nadále však zůstává působit jako předsedkyně spolku, jenž Artalk provozuje, a jako autorka některých textů. Roli šéfredaktorky převzala Klára Peloušková.

4/ Muzeion – časopis Muzea umění Olomouc

Muzeum umění Olomouc vydalo 4. ledna první číslo svého nového časopisu Muzeion. Čtenář v něm nalezne články o výstavách, sbírkových unikátech, edukačních programech, kulturních akcích, ale taky rozhovory nebo rubriku speciálně zaměřenou na děti. Čtyřicetistránkový časopis bude vycházet čtvrtletně a má nahradit dosavadní muzejní bulletin.

5/ Zemřel David Bowie

V neděli 10. ledna zemřel ve věku 69 let David Bowie. Britský hudební inovátor s výrazným vizuálním stylem měl vždy blízko k výtvarnému umění, které studoval na Bromley Technical High School a krátce na Croydon School of Art. Výtvarné tvorbě se věnoval celý život, roku 1995 měl první samostatnou výstavu svých maleb. Sbíral moderní a současné umění, o kterém rovněž psal, a byl spoluzakladatelem projektu vydavatelství umělecké literatury 21.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.