Peloušková a Ptáček laureáty Ceny Věry Jirousové

Laureáty III. ročníku Ceny Věry Jirousové se stali Jiří Ptáček a Klára Peloušková. Oba působí jako dlouhodobí přispěvatelé Artalku, Peloušková pro redakci píše od roku 2012, od roku 2015 je stálou redaktorkou Artalku, Ptáček má na stránkách vlastní blog Čtenář novin

TZ: Klára Peloušková a Jiří Ptáček se stali laureáty Ceny Věry Jirousové

Třetí ročník Ceny Věry Jirousové zná své laureáty. V kategorii etablovaných kritiků se porota rozhodla ocenit systematickou kritickou práci Jiřího Ptáčka, cenu v kategorii mladých kritiků do 28 let získala studentka UMPRUM Klára Peloušková.

Slavnostní vyhlášení laureátů druhého ročníku Ceny Věry Jirousové pro začínající a etablované kritiky výtvarného umění se uskutečnilo v pátek 6. listopadu 2015 v Café Jedna. O laureátech v obou kategoriích rozhodovala odborná porota ve složení vizuální umělec a pedagog Dušan Zahoranský, kritička, kurátorka pražské Tranzitdisplay a laureátka CVJ 2014 Tereza Stejskalová, umělkyně působící na Vědecko-výzkumném pracovišti AVU Sláva Sobotovičová, šéfredaktor literárního měsíčníku a nakladatelství Host Miroslav Balaštík a kritik a současný ředitel Českého centra v Bukurešti František Zachoval. Kritici v kategorii do 28 let mají možnost se přihlašovat prostřednictvím konkrétních zaslaných publikovaných či nepublikovaných autorských textů, etablované kritiky porota vybírá na základě nominací otevřených odborné i široké veřejnosti.

______________________________________________________

Kláru Pelouškovou, která získala cenu v kategorii mladých kritiků umění do 28 let, porota ocenila na základě textu Život ve zdech galerie. „Je to kvalitní text, v němž autorka zasazuje konkrétní dílo v širší kontext a jasně formuluje svůj postoj. Zajímavá je určitě také úvaha o roli designu a kritické zhodnocení kurátorské koncepce“, dodávají k rozhodnutí poroty Dušan Zahoranský a Tereza Stejskalová. Klára Peloušková je stálou redaktorkou serveru Artalk.cz, kurátorkou řady výstav a od října 2015 studuje na Katedře teorie a dějin umění na UMPRUM v Praze.

______________________________________________________

Jiřího Ptáčka porota ocenila za dlouhodobou soustavnou činnost jak v časopise Nový prostor, kde publikuje v kulturní rubrice především popularizační texty, tak také za kritické texty zveřejňované na vlastním blogu. V nich se Ptáček nejčastěji soustředí na aktuální veřejně diskutované kauzy. Sláva Sobotovičová Ptáčkovu kritickou praxi hodnotí jako „soustředěnou službu uměleckému provozu. Na základě vlastního dlouhodobého terénního výzkumu objevuje sám nové osobnosti a témata.“ Jiří Ptáček se na poli umění aktivně angažuje, stál u zrodu aktivit jako iniciativa Nulová mzda, Mánes umělcům a je také jedním ze zakládajících členů Spolku Skutek. Ptáček působí již od roku 2012 jako hlavní kurátor v pražské Galerii Fotograf, kurátorsky však připravil i řadu dalších výstav. Učí na Prague College, krátce také vedl na FAVU VUT v Brně s Jesperem Alvaerem projekt pod názvem Ateliér Бања Лука (Banja Luka).

Laureát kategorie mladých kritiků získává pětidenní pobyt v Českém centru v Bukurešti, laureát kategorie etablovaných kritiků pak finanční a organizační podporu při vydávání autorské publikace a poukaz na nákup v knihkupectví NG – Koenig Books v hodnotě 5000 Kč. Oba pak získávají originální cenu od Dušana Zahoranského, předplatné časopisů Art+Antiques, Flash Art CZ/SK a Art Review.

______________________________________________________

CENA VĚRY JIROUSOVÉ

Cílem ceny určené začínajícím a již etablovaným kritikům výtvarného umění je zviditelnit tento v českém prostředí dosud málo reflektovaný obor, podpořit začínající autory a současně poukázat na práci těch, kteří jsou pro oblast umělecké kritiky dlouhodobým přínosem. Cena, nesoucí jméno české básnířky, kritičky a historičky umění Věry Jirousové (1944–2011), vznikla v roce 2012 díky spolupráci Mezinárodního centra současného umění MeetFactory a INI Gallery s Českými centry, z iniciativy umělce a kurátora Dušana Zahoranského. Spolupořadateli ceny a hlavními mediálními partnery jsou časopis Art+Antiques a portál Artalk.cz, mezi další partnery patří A2, Artmap.cz, Artyčok.tv, Flash Art CZ/SK.