TZ: Jak nic nechtít?

Jak nic nechtít? / Desfourský palác / Praha / 3. - 10. 10. 2015

4+4 DNY V POHYBU

20. mezinárodní festival současného umění

Čtyři dny si Vás dovolují pozvat dne 2. 10. 2015 na vernisáž výstavy JAK NIC NECHTÍT?

Místo konání: Desfourský palác, Na Florenci 21, Praha 1

18:00 / JAK NIC NECHTÍT? / vernisáž výstavy současného umění

(výstava otevřena do 24:00)

Kurátoři: Radek Wohlmuth, Mariana Serranová, David Böhm & Jiří Franta, Tomáš Svoboda, Denisa Václavová a Krištof Kintera

Vystavující umělci: Ondřej Basjuk, Jakub Jansa, Artur Magrot, Jaromír Novotný, Veronika Bromová, Yuenjie MARU, Ondřej Vicena, Markéta Magidová, Petra Herotová, Pavel Sterec, Zbyněk Baladrán, Kathrin Sohn, Pavel Mrkus, Klára Jirková, Matěj Smetana, Janek Rous, Petr Krátký, Antonín Jirát, Alžběta Skálová, Diana Winklerová, Pavel Havrda, Jan Boháč, Ladislav Vondrák, Jan Pfeiffer, Adéla Součková, Alena Kotzmannová, Epos 257, Ester Geislerová, Johana Švarcová, Eliška Perglová, Tereza Severová, Jan Zdvořák, Adam Stanko, Helena Sequens, Tereza Erbenová, Pavel Příkaský, Dominik Hejtmánek, Pavlína Hlavsová, Tomáš Melich, David Krňanský, Vendula Chalánková, Josef Bolf, Michaela Thelenová, Michal Kindernay, Filip Dvořák, Richard Wiesner, Martina Nosková, Luděk Rathouský, Pavla Sceranková, Dušan Zahoranský, Vladimír Skrepl, Ondřej Homola, Katarína Hládeková, David Korecký, Václav Litvan, Anna Hulačová, Richard Loskot, Filip Turek, Karíma Al-Mukhtarová, Miřenka Čechová & Matouš Hekela / Tantehorse, Lukáš Jasanský & Martin Polák, Jan Šerých, Handa Gote, Ondřej Přibyl, Vojtěch Míča, Tomáš Lumpe, Sebastian Stumpf, Plastique Fantastique a Marco Barotti, Markéta Jáchimová a další.

21:00 / DJ Ondřej Štindl a DJ Robot / opening party

Výstava otevřena denně od 3. 10. do 10. 10.

víkendy 14:00—22:00 / všední dny: 16:00—22:00

Více než 60 umělců obsadí prázdný Desfourský palác na Florenci: výstava Jak nic nechtít v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu

Hlavním centrem jubilejního 20. ročníku mezinárodního festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu se letos poprvé stane prázdný Desfourský palác v ulici Na Florenci 21. Jeho tři patra obsadí od 2. do 10. října rozsáhlá výstava současného umění nazvaná Jak nic nechtít za účasti 60 českých a zahraničních umělců. Bohatou expozici instalací, objektů, maleb, videí i site specific projektů kurátorují přední osobnosti české výtvarné scény - Krištof Kintera, Denisa Václavová, Radek Wohlmuth, Mariana Serranová, David Böhm & Jiří Franta a Tomáš Svoboda. Výstavu doplní rozsáhlý doprovodný program vernisáží, performancí, sympozií i procházek po okolí. Ve všední dny je výstava otevřena od 16 do 22 hodin, o víkendech již od 14 hodin. Letos poprvé jsou také připraveny dopolední prohlídky pro základní a střední školy.

“Palác byl postaven v letech 1845 na lukrativním pozemku v těsné blízkosti budoucího Těšnovského nádraží. Během festivalu v rámci projektu Místa činu oživíme především jeho zachovalou část s překrásnými freskami a štuky a rozlehlými místnosti palácového charakteru,” říká kurátorka Denisa Václavová.

Výstavu obohatí v průběhu celého festivalu rozsáhlý doprovodný program. Každý den v 18:30 proběhne vernisáž v jedné místnosti, kterou vždy za předchozích 24 hodin připraví různé dvojice umělců. Expozici dále doplní videoinstalace Water basins Sebastiana Stumpfa, která se zaměřuje na reprezentativní vodní nádrže před komerčními budovami a kancelářskými bloky v různých evropských metropolích, a zvuková instalace White Room - Lessons of Touch s podtitulem Trenažér vnitřního zraku a vytěsněné krajiny nevědomí Miřenky Čechové a Matouše Hekely. Prostor trenažéru, do nějž divák vstoupí, deprivuje vidění a podněcuje imaginaci.

V Desfourském paláci dále proběhnou například performance Veroniky Bromové, Yuenjie Maru, Markéty Magidové a Ondřeje Viceny, symposium Místa městu blíž na téma revitalizace opuštěných městských budov a areálů se zástupci kulturních a kreativních průmyslů, diskuse Uklízečka omylem vyčistila umění o problematice uchovávání a vystavování současného umění, uvedení experimentálního folk opera videa Khroniky Lucie Nimcové ze života Rusínů v Karpatských horách, kulatý stůl Vize tance, křest sborníku textů o architektuře 2014 - 2015, který připravilo sdružení Kruh, projekce filmu Místa mezi místy v režii Marka Matvije a Epos 257 o prostorách ve městech, kde vznikají a zanikají improvizované domovy, proplétá se příroda a architektura, dílna pro děti ke knížce D.O.M.E.K., během níž si děti vytvoří krátký animovaný film o svém domě, koncerty, party s DJs a podobně.

V paláci najdou příchozí stylový festivalový bar, umělecké knihkupectví Page Five a ArtMap. Filmové fanoušky potěší pravidelné hodinové pásmo krátkých filmů z Austrálie, Finska, Kanady a Švédska, které nabídne obrazově působivé snímky, zachycují jedinečné momenty v životě, kdy se za ničím neženeme. Nedaleký plot v ulici Na Florenci obsadí výstava na nazvaná Architektura k mání!, která dokumentuje úspěšné příklady proměn bývalých industriálních budov a areálů na významná centra kultury a umění v Evropě.

V rámci tzv. Pro City procházek budou moci zájemci vyrazit do bližšího či vzdálenějšího okolí s řadou renomovaných odborníků - s rostlinným sociologem a přírodovědcem Jiřím Sádlem na Florenc, s Richardem Bieglem se dozví něco nejen o Vltavě a jejím vlivu při formování Prahy, s Karolínou Vránkovou vyrazí po globální architektuře a jejích omylech v okolí Florence, s Petrem Klímou se vydají po stopách domů, které již neexistují nebo nedostaly šanci existovat, s Igorem Kovačevićem a Yvette Vašourkovou se podívají na proměny Masarykova nádraží a s Lukášem Beranem se projdou po celé délce Jankovcovy ulice, od demolovaného bubenského nádraží přes zastavovaný přístav k ohroženému Libeňskému mostu.

Přímo pro prostory paláce připravila premiéru nového sólového představení Für die Macht česká herečka a choreografka Halka Třešňáková, která v roli Miss Universe Halky formou názorné přednášky a prezentace ukáže divákům jasné a krystalicky čisté řešení problémů naší planety.

K zajímavým zážitkům bude patřit velká experimentálně-terapeutická skupina s tématem Jak nic nechtít ... a ani o tom nemluvit? otevřená pro veřejnost. Pod vedením PhDr. Luďka Vrby a PhDr. Gaby Langošové si budou účastníci dvakrát volně povídat na dané téma a vyměňovat si své myšlenky, pocity i fantazie.

Letošní 20. ročník festivalu 4+4 dny v pohybu proběhne od 2. do 10. října kromě Desfourského paláce také v Divadle Archa, prostoru Jatka78 a v divadle Ponec, kde uvede zahraniční inscenace, která reprezentují to nejzajímavější ze současné taneční a divadelní evropské scény. Ke kulatému výročí festival připravil také speciální cenu vstupného na tato představení - 200 Kč základní, 100 Kč snížená pro studenty a seniory.

Více informací na www.ctyridny.cz.

JAK NIC NECHTÍT VÝSTAVA PRO DESFOURSKÝ PALÁC

Kurátoři: Radek Wohlmuth, Mariana Serranová, David Böhm & Jiří Franta, Tomáš Svoboda, Denisa Václavová a Krištof Kintera

VÝSTAVA OTEVŘENA DENNĚ OD 3. 10. DO 10. 10. 2015

Místa činu – Desfourský palác, Na Florenci 21, Praha 1

VÍKENDY                             14:00 – 22:00

VŠEDNÍ DNY                       16:00 – 22:00

Vstupné: 50 Kč