TZ: To nejlepší z depozitáře Městské galerie Litomyšl

To nejlepší z depozitáře Městské galerie Litomyšl / Městská galerie Litomyšl / Litomyšl / 9. 5. - 30. 9. 2015

To nejlepší z depozitáře Městské galerie Litomyšl

I tak by se mohla nazvat expozice MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, která představí ty nezajímavější obrazy, ale také neskutečný příběh galerie založené v roce 1925. Slavnostní otevření expozice, které byla udělena záštita starosty města – pana Radomila Kašpara, se uskuteční v sobotu 9. května v 17.00 na arkádách druhého patra Státního zámku Litomyšl. Úvodní slovo pronese PhDr. Michal Šimek, kurátor výstavy.

Litomyšlská galerie dokázala během své 90leté existence shromáždit více než 2 000 uměleckých děl, mnoho z nich můžeme zařadit mezi špičky českého výtvarného umění 19. a 20. století. Její pomyslné základy byly založeny na snaze vytvořit výstavní síň prezentující díla místních rodáků, toho nejvýznamnějšího – Julia Mařáka, profesora na pražské akademii a zakladatele české moderní krajinomalby, či Antonína Dvořáka, jednoho z důležitých představitelů žánrové malby u nás.

O rychlý rozvoj galerie se ve 30. letech zasloužil její ředitel Václav Drbohlav a purkmistr Litomyšle František Lašek, kteří se nezdráhali oslovit již tehdy uznávané malíře, do sbírek galerie se tak dostala díla Františka Tichého, Otokara Kubína, Jana Zrzavého a mnoha dalších. Do osudů galerie však posléze zasáhly nepříznivé historické události – 2. světová válka, znárodnění i doba normalizace, během které sbírky přečkávaly v zuboženém stavu, uložené v nevyužívaných místnostech zámku, kam i zatékalo.

Nové, šťastnější období se pro litomyšlskou sbírku začíná psát po roce 1989. Snahu o obnovení tradiční městské obrazárny v prostorách zámku aktivně podporuje vedení města v čele s Miroslavem Brýdlem. Pod odborným vedením Heleny Zemanová dochází k systematickým nákupům a doplňování sbírkového fondu, jsou získána díla – Václava Boštíka, Bohdana Kopeckého Ludmily Jandové a dalších. Obrazárna se slavnostně otevírá v roce 2000.

Současná badatelská činnost odkryla mnoho překvapivých informací. Návštěvník se tak v nové expozici mimo jiné dozví o způsobu a době akvizic (nákupů a darů) vystavených děl. Připomenuta jsou zde jména velkorysých zapůjčovatelů, kteří galerii od jejích počátků podporovali – Jaroslav Beyr, Arnošt Egert či Josef Lásko.

Expozice také vzdává dík nejvýznamnějším mecenášům, jež galerii, respektive Litomyšli, věnovali velkorysé dary. Jedná se především o sourozence Albertovy (87 děl), Josefa Portmana (téměř 200 děl), Arne Laurina (kolem 200 děl), manželé Matičkovi (více než 90 děl) a sochaře Olbrama Zoubka (více než 100).

Současná expozice obrazárny chce prezentovat díla umělců spjatých s Litomyšlí a jejím okolí, často však přesahující svým významem mnohonásobně hranice regionu (J. Mařák, A. Dvořák, M. Švabinský, J. Matička, B. Kopecký, L. Jandová), ale i zpřístupnit díla velikánů českého umění (J. Čapek, E. Filla, J. Zrzavý, J. Lada, V. Preissig, J. Preisler, J. Váchal J. Panuška, A. Kalvoda, aj.).

Z dnešního pohledu je totiž až neuvěřitelné, že Litomyšl – „malé město východních Čech“ – dokázala získat a uchovat výtvarná díla takovéto kvality. Výstava, která návštěvníkovi umožní zhlédnout průřez nejen historií galerie, ale i moderních dějin českého umění, potrvá do 30. září.

K výstavě jsou připraveny KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY s kurátorem výstava, PhDr. Michalem Šimkem

v sobotu 13. června, od 14 hod.

v sobotu 25. července, od 14 hod.

a v neděli 20. září, od 14 hod.

Komentované prohlídky pro školní skupiny a další zájemce je možné objednat e-mailem: tomanova@galerie.litomysl.cz, nebo telefonicky: 733 680 951