TZ: Startuje „Česká malba generace 90. let 20. století“

Startuje „Česká malba generace 90. let 20. století“ / Adam Gallery / Brno / 18. 2. - 24. 5. 2015

Startuje „Česká malba generace 90. let 20. století“

Adam Gallery představí pruhované obrazy a další díla moderních malířů

Nejucelenější soubor obrazů, který namalovali čeští malíři v průběhu desetiletí 1995 – 2005, vystaví brněnská galerie Adam Gallery.

Návštěvníci galerie se od úterý 17. 2. mohou těšit na výběr toho nejlepšího, co kdy vytvořily ikony moderního malířství v České republice. Své výtvory předvede 24 českých umělců, chybět nebudou díla Jiřího Černického, Jakuba Špaňhela, Milana Saláka či Petra Písaříka.

„Asi nejvýznamnějším cyklem z poloviny 90. let vůbec jsou díla Tygřice, Křik a Smrt na měsíci - tři pruhované obrazy Jiřího Černického z roku 1995, ve kterých reaguje na svůj pobyt v Africe a zářivou barevnost tamního světa,“ uvedl umělecký ředitel galerie Richard Adam. Lidé uvidí i prostorově nejrozsáhlejší malířskou realizaci Tomáše Vaňka – Particip č. 18, která má rozměry 315 krát 600 cm. Varianty pletených vzorů v mnoha různých podobách, pocházejících z cyklu Dorka, zase představí Vít Soukup. „Velice zajímavý je Milan Salák a jeho portréty série aut z let 1997-8. Způsobem malby je občas posouvá až do zoomorfní podoby,“ podotkl Adam.

Instalace výstavy bude provedena způsobem malíř po malíři a Adam Gallery vystaví pouze díla ze své sbírky. „Je natolik rozsáhlá a kompletní, že může reprezentativním způsobem představit malbu, která vznikla zhruba v letech 1995−2005. Sběratelé, kteří se zaměřovali na umění osmdesátých let, devadesátá léta už nesbírali. A nová generace sběratelů, jak s oblibou říkám, se „ještě nenarodila“. Stál jsem tedy uprostřed pole, kde nebyl nikdo kromě mě a přibližně pětadvaceti malířů,“ dodal Richard Adam.

Výstava se může pyšnit bohatým doprovodným programem, který potrvá až do května. Bude mít podobu ateliérů pro děti, komentovaných prohlídek, přednášek či workshopů pro dospělé, kde se zájemci potkají s některými vystavujícími umělci.

Výstava začíná 17. února, vernisáží v 18 hodin.

O Adam Gallery

Nezisková galerie současného umění. Je zaměřena především na představování současné české i světové malby a objektu. Souběžně buduje sbírku české malby generace 80. a 90. let minulého století i nejaktuálnějších malířských trendů. Zaměřuje se na sbírání špičkového středoevropského umění mladší generace (Butzer, Selg, Helbig, A. Lehman atd.), rozšiřuje kolekci konceptuálního, minimalistického a geometrického umění (G. Miller, J. M. Voskuil, Th. Heinzmann a další). Na ploše více jak 3000 metrů, kterou nabízí rekonstruovaná tovární hala z konce 19. století, je od roku 2006 výstavám k dispozici nejenom hlavní prostor bývalé továrny, ale i dvě menší uzavřené galerie, které jsou využívány pro speciální výstavní projekty. Galerie je situována přibližně 10 minut chůze od středu města a představuje jedno z center výtvarného umění v Brně. Vedle činnosti výstavní a sběratelské působí rovněž velmi aktivně v oblasti publikační a vydavatelské. Další informace na www.adamgallery.cz.