17. 2. 2015 / Obraz versus zombie: Nemrtvo na Fresh Eye

Obraz versus zombie: Nemrtvo na Fresh Eye / Praha / 17. 2. 2015 v 19h

Obraz versus zombie. Nemrtvo na Fresh Eye

Únor na Fresh Eye zamrazí až do morku kosti. Budeme se totiž věnovat zombiím. Iva Baslarová z FSV UK představí obraz zombií v zahraniční kinematografii a televizní tvorbě. Filmový teoretik Jakub Krásný promluví o akci Zombie Walk, jejímž je organizátorem. A těšit se můžete i na Giuseppeho Maiella z UTB Zlín, který se na fenomén zombie podívá z antropologické perspektivy. Připravte si mozky, Fresh Eye “Obraz versus zombie” se do vás zakousne v úterý 17. února od 19:00 v Trafo Studiu.

https://www.facebook.com/events/840488155994094/

Obraz versus zombie

Smrt má v naší kultuře nezastupitelné, v různých dobách více či méně viditelné místo. Zatímco naši předci intenzivně slavili svátky dušiček, mrtvým přenechávali místa u stolu a takzvaní “revenanti” tvořili důležitou součást společnosti, nám se lepí na paty kusy masa novodobých zombie hnaných krvelačným pohledem, který ani kvalitní vojenská munice, ani přední hollywoodské hvězdy nezastaví. Zombie však naši civilizaci nechtějí pouze zničit, v populární kultuře se začínají zamilovávat, budovat si sociální vazby i vlastní světy. Měli bychom se tedy přestat bát?

O kultu “zombie” ve filmu i mimo něj promluví hosté únorového Fresh Eye. Iva Baslarová je odbornou asistentkou na FSV UK, kde se věnuje kulturálním a mediálním studiím. Její příspěvek nese název “Lepší než smrt – zobrazení zombies v současných zahraničních filmech a seriálech”. Jakub Krásný působí jako moderátor na Radiu Wave a je také organizátorem pražské verze Zombie Walk, o níž bude mluvit na Fresh Eye. Zaměří se také na vztah této akce k hudebnímu prostředí. Antropologický pohled na zombie nabídne Giuseppe Maiello z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, mimo jiné autor odborných knih o historii vampyrismu.

Fresh Eye Obraz versus zombie se koná od 19:00 v úterý 17. února 2015 v Trafo Studiu, Čerpadlová 4, Praha 9.

Cyklus Fresh Eye

Význam obrazů a vizuality v současném světě stále roste, ovšem zůstává nedoceněn. Cyklus Fresh Eye, věnovaný tématům vizuální kultury a vizuálních studií, probíhá již čtvrtým rokem. Vystoupila na něm řada hostů z praktické i teoretické sféry. Autorka komiksů Lucie Lomová se zabývala vztahem obrazu a textu, na téma “válečná pornografie” promluvila nositelka ocenění Czech Press Photo Alžběta Jungrová, klipovitost v reklamě i filmu probíral režisér Tomáš Mašín a mezi hosty se vystřídali mnozí další. Na březnovém Fresh Eye vystoupil se svou performancí slovenský tanečník Jaro Viňarský, držitel The Bessie Award.

Fresh Eye od roku 2013 pořádá vysokoškolskou soutěž pro studenty humanitních a uměleckých škol a nově se věnuje také vzdělávání studentů středních škol prostřednictvím interaktivních workshopů.

Více o projektu: http://fresh-eye.cz/o-fresh- eye/

Více o vzdělávacích aktivitách platformy: http://fresh-eye.cz/pro-skoly/