TZ: Piotr Bosacki

Piotr Bosacki / V mezích podmíněných situací. Filmy a objekty / Dům umění města Brna: Dům pánůz Kunštátu / Brno / 10. 9. - 15. 10. 2014

Vernisáž 9.9. 2014 v 18:00

Dům pánů z Kunštátu, Dominikánská 9.

Na vernisáži vystoupí goro white dog (bass rhythm noise).

Komentovaná prohlídka výstavy s kurátorem Františkem Kowolowskim 25.9. 2014 v 17:30.

Kurátoři: Michal Koleček (CZ), Fratišek Kowolowski (CZ)

Piotr Bosacki (*1977) žije a pracuje v Poznani. Je skladatelem, spisovatelem a autorem animovaných filmů. Absolvoval Akademii výtvarných umění v Poznani, kde v současné době působí jako pedagog. Spoluzakládal skupinu PENERSTWO. Bosacki skládá jednoduché uzavřené systémy symetrických struktur tak, aby přepracováním konfigurací, které se potencionálně nabízejí, ukázal jejich vnitřní složitost a jejich možnosti vlastních kombinací, které vedou pouze k návratu do výchozího bodu. Bosackého dílo a možná i on sám je plný paradoxů. Na první pohled naplno přijímá Pythagorův řád světa, zatímco se jeví i jako umělec, který poukazuje na praskliny a trhliny v racionálním uchopení světa a prezentuje se jako milovník nekonzistence, chyby a náhody.

První samostatná výstava Piotra Bosackého v České republice se bude skládat z kinetických objektů a animovaných filmů realizovaných podle autorova návrhu. Prezentována budou díla, která reflektují umělcovy zájmy ve všech aspektech od literárního příběhu po abstrakci. Navzdory této odlišnosti, zůstává Bosackého tvorba neobvykle charakteristická, především díky jeho smyslu pro humor a vášni pro filozofii, což je patrné ve všech jeho realizacích. Tak jako ve skutečnosti, bez ohledu na médium, které autor používá, přináší do svých děl existenční rozměr, který zvažoval od začátku až do konce se záměrem a který zároveň představuje jeho fungování. Jeho zájmy vychází z abstraktních problémů, ale také z životních faktů, které fascinujícím způsobem umělec efektivně využívá. Používá to, co je nízké, ale i to, co je vysoké. Systém otázek a odpovědí, moudrost a zábava se spojují v jedno.

Výstava probíhá ve spolupráci s Fakultou umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Galerií Arsenal Bialystok (PL) a Polským institutem v Praze.