TZ: Josef Führich (1800–1876). Z Chrastavy do Vídně

Josef Führich (1800–1876). Z Chrastavy do Vídně / Oblastní galerie Liberec / Liberec / 19. 6. - 14. 9. 2014

Malíř z Chrastavy, který dobyl Vídeň, vystavuje v Liberci

Oblastní galerie Liberec ve spolupráci s Národní galerií v Praze uspořádaly výstavní projekt s názvem Josef Führich (1800–1876). Z Chrastavy do Vídně. Splácejí tak dluh malíři, který patří k nejvýznamnějším rakouským umělcům 19. století, ale v rodných Čechách jeho jméno upadlo v zapomnění. Tato výstava je vůbec prvním souborným představením jeho tvorby na území Čech a vznikla na základě dlouholetého výzkumu Pavly Machalíkové, odborné pracovnice Ústavu dějin umění AV ČR. Dalšími partnery výstavy jsou město Chrastava, Rakouské kulturní fórum. Ministerstvo kultury ČR, Biskupství litoměřické a Česko-německý fond budoucnosti, který podpořil vznik reprezentativního katalogu k výstavě. Výstava bude otevřena 19. června 2014.

Obrazy, kresby a grafiky Josefa Führicha jsou umístěny ve výstavních prostorech ochozu, přilehlého sálu a sálu vedle bazénové haly. Jedná se o výběr prací, který představuje zejména jeho ranou tvorbu před jeho definitivním odchodem do Vídně. Práce z pozdějšího rakouského období jsou v majetku zahraničních sběratelů a galerií. I tak se galerii podařilo přivést několik děl z Rakouska, což je mimořádný úspěch. Výstava v kombinaci s katalogem tak podává svědectví o Führichově mladé tvorbě, která byla ve 20. letech 19. století velmi progresivní a autor patřil k nejnadanějším malířům v Čechách. Výstava bude jistě objevná a plná překvapení! Josef Führich se totiž neukazuje jen ve světle nábožensko-monumentální malby, ale i jako autor kreseb a maleb inspirovaných mýty a romantickými literárními předlohami.

Autorka výstavy Pavla Machalíková přibližuje život a dílo tohoto polozapomenutého malíře: „Jeho mládí bylo spjaté se severočeskou německy mluvící komunitou, kreslířské a malířské počátky souvisely s aktivitami jeho otce Wenzela, který byl činný v Chrastavě jako malíř-řemeslník. Podpora hraběte Clam-Gallase umožnila nadanému Josefovi studium na pražské Akademii. V tomto prostředí začala Führichova kariéra výtvarníka, považovaného ve 20. letech 19. století v Praze za předního vlasteneckého malíře a za nejnadanějšího z domácích umělců, ale současně také za poněkud skandálního představitele romantických tendencí a zastánce moderního hnutí v malbě.“ Z dnešního pohledu si těžko představit jak autor, který je spjat s náboženskými obrazy mohl být spojován s moderními tendencemi a skandály. Pavla Machalíková to vysvětluje: „Moderní malířství 20. let 19. století v Čechách a dalších německy mluvících zemích bylo spojováno s novými proudy v německém umění, s objevo- váním středověkého umění, zejména Albrechta Dürera, i s novým přístupem k náboženské tematice v umění.“

Ambicióznímu Führichovi se na konci roku 1826 podařilo získat ve Vídni finanční prostředky na cestu do Itálie – pobyt v Římě byl tehdy považován za vrchol umělecké průpravy. Po návratu do Prahy na sklonku roku 1829 se však Führichovo usilování o programní nábožensko–vlasteneckou malbu spojenou s nazarenismem začalo rozcházet s pražským prostředím, orientovaným stále intenzivněji obrozensko-vlastenecky na „české“ hodnoty. Roku 1834 odešel natrvalo do Vídně. Ozvuky Führichova díla tak v závěru jeho života zasahovaly do Čech přede- vším v podobě četných – a velmi populárních – grafických reprodukcí, jen příležitostně prostřednictvím malířských realizací (např. obraz Madona v zeleni z kostela v Chrastavě).

Závěrem lze o tvorbě Josefa Führicha říct tolik, že prochází dlouhým obdobím vývoje umění 19. století. Její proměny odrážejí průřez dobou, kdy se radikálně proměňovaly představy o uměleckých konceptech i o lokální a národní příslušnosti umělců. Současná výstava chce malíře představit především z hlediska uměleckého vývoje v Čechách, do něhož podstatným způsobem zasáhl zejména v mládí.

K výstavě vznikl také doprovodný program pro děti od 6 do 10 let, tzv. dětská trasa. Přímo ve výstavě mohou děti i rodiče poznávat Josefa Führicha z trochu jiné stránky prostřednictvím pracovních listů. Pro dospělé jsou připraveny komentované prohlídky.

Výstava potrvá do 14. září 2014