TZ: Zóna v pohybu - Dialogy profesorky Adély Matasové a jejích studentů 1990 - 2014

Zóna v pohybu - Dialogy profesorky Adély Matasové a jejích studentů 1990 - 2014 / Centrum současného umění DOX / Praha / 16. 1. – 17. 3. 2014

Zóna v pohybu. Dialogy profesorky Adély Matasové a jejích studentů 1990 – 2014

16. 1. - 17. 3. 2014

Výstava Zóna v pohybu mapuje práce studentů, kteří prošli výtvarnými ateliéry vedenými prof. Adélou Matasovou od roku 1990 až do současnosti na VŠUP a Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze, ZČU v Plzni a na University of Colorado v USA.

Adéla Matasová se od konce 60. let do 80. let minulého století pohybovala v šedé zóně českého neoficiálního umění. Její umělecká tvorba vynikala monumentalitou a na svou dobu odvážnými intermediálními přesahy. Po roce 1989 ji změna politické i sociální situace umožnila nastoupit na VŠUP v Praze jako vedoucí ateliéru Prostorové tvorby a alternativních technik, později Ateliéru konceptuální a intermediální tvorby, který byl jedním z prvních ateliérů volné tvorby na VŠUP. Adéla Matasová se zároveň stala vůbec první ženou profesorkou volného umění v tehdejším Československu. Její pedagogický přístup i umělecká tvorba přispěly k etablování ateliérů konceptuálního a intermediálního zaměření na českých vysokých školách a k rostoucímu respektu tohoto způsobu tvorby na české výtvarné scéně 90. let.

Dnes již téměř nevnímáme samozřejmost, s jakou tyto ateliéry v současnosti fungují ani těžkosti, které provázely prosazování intermediálního směru v rámci českých vysokých uměleckých škol. Výstava Zóna v pohybu je sondou, ve které se zrcadlí nejen osobní pedagogická vize prof. Adély Matasové, ale i proměna české výtvarné scény během tří uplynulých desetiletí.

Koncepci výstavního projektu zaměřila Adéla Matasová na vývoj intermédií a médií vůbec. Výstava představí díla jejích studentů – dnes už etablovaných uměleckých osobností i práce mladé nastupující generace, která přichází na scénu s generačně odlišným pohledem a především konceptuální i postkonceptuální tendencí a schopností využívat ve své tvorbě kromě klasických médií a materiálů i nové formy. Vzhledem ke koncepci výstavy došlo k opomenutí mnoha úspěšných autorů, kteří dnes pracují v jiných specifických oborech, jako je například scénografie a kostýmní návrhářství, architektura nebo počítačová grafika. Rozšířené pole absolventů ateliérů prof. Matasové ukáží projekce videí a dokumentace dalších prací, které se na výstavě už nemohly objevit.

Přehled vystavujících umělců nabízí speciální webová stránka http://dox.mo.cz/index-finale.html

Zahájení výstavy proběhne dne 15. 1. od 19h s úvodním slovem Pavlíny Morganové.