TZ: Dream Books UnLtd.

Kateřina Kolouchová, Denisa Zemanová, Toni Hvala, Dominika Cíchová, Denisa Poršová / Dream Books UnLtd. / Galerie K4 / Praha / 15. 5. - 7. 6. 2013

Umělci: Kateřina Kolouchová, Denisa Zemanová, Toni Hvala, Dominika Cíchová, Denisa Poršová

Kurátorka: Monika Eretová

Médium knihy je v současné době zkoušeno nejmodernějšími technologiemi a jejich neustálým vývojem, tudíž se nyní nachází na prahu diskuse o přežití své klasické fyzické podoby. Otázka, zda může kniha obstát v dnešní době čteček a digitálního obsahu, je tedy nanejvýš aktuální. Knižní obal a knižní vazba jsou dva důvody jasně hovořící pro pokračování tradice tohoto média.

Tento svébytný projev uměleckého designu má schopnost nabýt mnoha rozličných podob, jejichž rozmanitost názorně ilustruje výstava Dream Books UnLtd. Skrze ne zcela tradiční umělecký prostředek – knihu a její alternativní podoby, je prezentováno téma snu. Výstava obrací všechny jeho stránky, od námětu mokrého snu, přes aspekt nevědomí, intimity a fragmentárnosti či vztah poezie a snové imaginace až po surrealistickou koláž faktů či dekadentní prožitek noční můry. Papír se zde jeví jako adekvátní materiál k zachycení extremní bipolárnosti daného tématu pro svou schopnost nabývat nejrůznějších forem a podob.

Tento výstavní projekt vznikl ve spolupráci s pěticí studentů posledního ročníku bakalářského studia z Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni, jejichž specializací je ilustrace a grafika, konkrétněji pak knižní vazba. Tvůrci knih, skicáků, leporel, objektů a dalších překvapivých instalací se nenechali sešněrovat hranicemi tématu ani zdánlivou konvenčností papíru jako základního materiálu svého uměleckého vyjádření. S hravostí, inovativní originalitou i vážným soustředěním podávají mladí autoři své osobité výpovědi k problematice snu a jejich práce překračují běžný formát knihy do nečekaných poloh.

https://www.facebook.com/events/327190530742361/

***

V rámci výstavy proběhnou dva WORKSHOPY zaměřené na praktickou výuku japonské vazby a to ve středu 22. 5. a 5. 6. 2013 vždy od 18.00 v prostorách klubu K4 (Celetná 20, Praha 1). Workshopy povedou vystavující autoři. Vstupné je 40 Kč. Počet míst je omezený, proto je doporučeno se přihlásit na email monika.eret@email.cz.

***

Kurátorka Monika Eretová (*1988, Praha) je absolventkou oboru Dějiny umění na FF UK. V současné době studuje obor Arts Management na Vysoké škole ekonomické. Díky výstavnímu projektu Dream Books UnLtd. mohla skloubit svůj zájem o umění s produkčními zkušenostmi.

***

Výstavu podpořil Magistrát hlavního města Praha.

Partneři: Studentský klub K4, Artmap, Jlbjlt

*** *** ***

Ve dnech 12.-15.5. proběhne v klubu K4 také Prague Microfestival, věnovaný inovativní a translokální poesii. Závěrečný večer, organizovaný ve spolupráci se Světem knihy, proběhne hned po vernisáži Dream Books UnLtd., všechny srdečně zveme!