TZ: Vít Soukup

Vít Soukup / Všechno, co zbylo / Divus Pragerkabarett / Praha / 15. 2. - 16. 3. 2013

Divus Pragerkabarett

vás zve v pátek 15. února v 18 hodin

na VŠECHNO, CO ZBYLO

z odkazu malíře, spisovatele, dramatika i herce a tvůrce filmů Víta Soukupa.

Přes pět let od autorovy náhlé smrti čeká univerzální dílo Víta Soukupa na svoji retrospektivu. Za tu dobu se podstatná část rozkradla, ztratila a zničila. Nakonec je to zas ukázkový příběh z kulturní historie malé země. Snaží se zapomenout, že v ní po nějakou dobu pobyl génius, který ji přesahoval svou sebedestruktivní ironií a fabulací. Humorné malby Víta Soukupa, které vrcholí v absurdní abstrakci, nemají v českém umění mnoho srovnání především proto, že jsou přes svoji grotesknost až příliš závažné. Nejedná se o vtip ale hrozbu v malbě skrytou. Tušíme, že se za těmi přitrouble se tvářícími výjevy skrývá tajná cesta do laboratoře. To proto, že jsou záludně namalované. Proniknout do nich vyžaduje čas a odvahu se nechat nachytat.

Tuhle výstavu jsme neplánovali dlouho. Začali jsme poté co padly oficiální sliby a selhaly institucionální pokusy. Tahle výstava snad bude prvním krokem ke skutečné retrospektivě, do doby kdy se podaří všechno najít, opravit a získat zpět. Máme teď jen to co zbylo ale je toho dost pro výstavu jako výzvu k znovuobjevení celého Soukupova alchymického díla, ve kterém se sám rozpustil.

Výstavu zahájí projekce autorových filmů z právě vydaného dvd „VŠECHNO“.

VŠECHNO lze zakoupit v Divusu - online i osobně

V herní Kostce bude možné si prohrát s hračkami od malířovy matky Věry Papírkové - pozdějšími modely k jeho malbám.

Výstava potrvá do soboty 16. března. Během výstavy bude zahájena veřejná sbírka na záchranu (ošetření, soupis, archivaci a publikaci) umělecké pozůstalosti Víta Soukupa.

Více informací o programu najdete na www.divus.cc