Top5týdne 6. 4. 2012

V Londýně začala výstava Damiena Hirsta, v Chebu reinstalovali stálou expozici, Galerie 21. století oznámila ukončení své činnosti, Národní galerie se připojila ke Google Art Project a Hunt Kastner Artworks pojedou na Art Basel.

1 / Konec Galerie 21. století

Galerie 21. století, která od podzimu 2010 fungovala naproti Veletržnímu paláci (zde), oznámila ukončení své činnosti. Ve středu 4. dubna začala v jejích prostorách poslední výstava věnovaná Jaroslavu Valečkovi. Ten, podobně jako většina dalších zde dříve představených umělců, patří do skupiny českých stuckistů. Kromě nich se galerie věnovala hyperrealistickým a neoexpresionistickým malířům (zde).

.

.

2 / Otevření nové expozice v Chebu

V Galerii výtvarného umění v Chebu byla u příležitosti 50. výročí této instituce 4. dubna otevřena nová stálá expozice prezentující umění od 19. století po současnost. Expozice je pojata chronologicky, zcela nové je však její architektonické řešení a především klade větší důraz na druhou polovinu 20. století a současné umění. Autory expozice jsou Ondřej Chrobák a Marcel Fišer. Do 17. června galerie současně hostí retrospektivu Miloše Jiránka, kterou připravil Tomáš Winter (zde).

.

3 / Hunt Kastner opět na Art Basel

Galerie Hunt Kastner Artworks se letos znovu zúčastní veletrhu Art Basel, nejvýznamnějšího galerijního veletrhu na světě (zde). Byla vybrána na doprovodnou sekci Art Statements, na které se představují mladé galerie formou monografických výstav. Před dvěma lety Hunt Kastner v Basileji vystavovaly Evu Koťátkovou (zde), letos to bude Dominik Lang. Langova výstava nazvaná Dokumentace je v galerii k vidění do 20. května (zde).

.

.

4 / Národní galerie na Googlu

Národní galerie v Praze 3. dubna oznámila, že se zapojí do Art Projektu provozovaného Googlem za pomocí technologie Street View. Jeho podstatou je možnost virtuální prohlídky galerie přes internet a možnost zkoumat vybraná díla ze sbírky galerie ve vysokém rozlišení. Dnes lze takto navštívit desítky světových institucí, z českých galerií se projektu již od loňska účastní Museum Kampa (zde).

.

.

5 / Hirstova retrospektiva v Tate

Dne 4. dubna začala v Tate Modern retrospektiva Damiena Hirsta, o které se již před jejím zahájením mluvilo jako o hlavní výstavní události roku (zde). Výstava prezentuje na 70 objektů šestačtyřicetiletého britského výtvarníka. Ten doposud nabídky na retrospektivu odmítal, podle serveru lidovky.cz zejména proto, že z nich má pocit, že je příliš starý (zde). V Tate Modern bude Hirst k vidění do 9. září 2012.