Zemřela Věra Špánová-Boudníková

V noci 11. ledna zaznamenali v Českém Krumlově otřesy o síle 2,4 stupně Richterovy stupnice. Téhož dne zemřela náhle ve věku nedožitých 66 let umělkyně Věra Špánová-Boudníková, krumlovská rodačka, která srdcem Krumlov nikdy neopustila, ačkoliv větší část svého života žila a tvořila v Praze.

Věra byla textilní výtvarnice a k této své profesi se vždy otevřeně hlásila, i když ji životní okolnosti donutily věnovat se řadě jiných činností. Bez pocitu křivdy vzala na vědomí, že ji tento statut bude díky zažitým kritériím hodnocení na poli současného umění často odsuzovat k outsiderství. Dokázala s lehkostí a humorem ironizovat rodokmen textilní tvorby v minulosti tradičně spojované s tak zvaným ženským uměním (v intencích dobového chápání tedy uměním nízkým). Textilem se jí ale dařilo tlumočit také náročné a složité koncepty, dokázala z něj udělat výrazový prostředek současnější a autentičtější, než jakým by bylo jakékoliv jiné, možná efektnější médium. Věra si do poslední chvíle udržela těsný kontakt se současností, nestagnovala, rozvíjela se, i při nejrůznějších životních těžkostech a nemocech zůstala úžasně mladá.

Přestože její dílo v Čechách nikdy výraznější otřesy nezpůsobilo, budoucí čas zcela jistě ukáže, že v ní české umění ztratilo silnou a opravdovou tvůrčí osobnost. Věra nebude vzpomínána pouze jako žena významného muže. Její dílo tady zůstalo a v něm tu s námi – jak věříme navždy - zůstane i jeho autorka.

Za Věřiny přátele a obdivovatele Marie Rakušanová a Jitka Hlaváčková