TZ: Miloslav Troup

Miloslav Troup / Dílo / Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou / Hluboká nad Vltavou / 27. 8. - 31. 12. 2011 

Miloslav TROUP / Dílo

27. srpen – 31. prosinec 2011

Hlavní sál Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou

 

Kurátor výstavy: Mgr. Vlastimil Tetiva

Koncepce výstavy: Mgr. Šárka Belšíková, Mgr. Vlastimil Tetiva

Spolupráce při realizaci výstavy: PhDr. Zdeněk Troup, Mgr. Vojtěch Troup

Technická příprava a realizace výstavy: J. Marhoun, J. Mazanec, Mgr. P. Berkovský, J. Novotný

Doposud největší souborná přehlídka díla tohoto umělce, který je pro českou veřejnost poněkud opomenutý. Významem svého díla však překračuje hranice českého výtvarného umění, zanechává stopu na poli mezinárodním. Jak uvádí Mgr. Šárka Belšíková ve scénáři výstavy: „Reprezentativní soubor děl různých výtvarných odvětví společně s barevně i obsahově pestrou publikací přispějí k záchraně umělcova odkazu, zacelí bílé místo v dějinách české výtvarné kultury a ukáží, že i v době totalitního komunistického režimu vznikala v Československu nezávislá, osobitá a kvalitní výtvarná díla“. Miloslav Byl solitér v kontextu českého výtvarného umění druhé poloviny dvacátého století. Jeho tvorbu nelze jednoznačně zařadit do některého z výtvarných proudů, nebyl ani členem v padesátých letech vznikajících skupin. Jeho hodnocení proto nepodléhá dobovým preferencím a svou výjimečností stojí poněkud stranou převažujících výtvarných stylů.

Výstava je členěna do volných tematických cyklů (není zde zachována striktní časová posloupnost). Malířské a kresebné dílo Miloslava Troupa bude prezentovat umělcovy počátky, v rozsáhlém konvolutu se představí jeho tvorba vznikající za jeho pobytu ve Francii. Dalším okruhem budou díla inspirovaná jeho četnými pobyty a vztahem k jihočeskému prostředí. Jeho rodiče pocházeli z jižních Čech, žil zde i jeho bratr, on sám do tohoto kraje často zajížděl. Objeví se zde také četné motivy Prahy a krajiny Středomoří. V Praze žil Miloslav Troup od svého návratu z Paříže (1950) a převážnou část vystavených exponátů tvoří olejomalby z volného cyklu Poděkování Praze. Do Středomoří začal Miloslav Troup jezdit se svou nemocnou manželkou koncem šedesátých a počátkem sedmdesátých let. Vznikly obrazy inspirované zdejší krajinou a životem lidí. V průběhu celé autorovy tvorby se objevovala sakrální tématika. Od padesátých let spolupracoval s arch. Jaroslavem Čermákem, historičkou umění Růženou Vackovou a teologem Josefem Zvěřinou na zakázkách umělecké výzdoby sakrálních interiérů.

Nedílnou součástí výstavní přehlídky budou také ukázky Troupovy ilustrační tvorby. Jen pro zajímavost: v pozůstalosti se nachází téměř 3000 ilustračních kreseb (za celý život ilustroval přes 130 knih). Z tohoto velkého množství materiálu byl pořízen stručný výběr těch nejzajímavějších titulů. Tato činnost byla oceňována, autor získal řadu cen, například: Zlatá medaile na mezinárodním Bienále knižní ilustrace v Sao Paulu (1963), Cena UNESCO za nejlepší ilustrace na knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem (1966), Cena Ministerstva kultury za knižní tvorbu (1970). V umělcově pozůstalosti se také dochovaly četné návrhy na vitráže a gobelíny, které také budou v této expozici prezentovány.

Alšova jihočeská galerie připravila v roce 1994 autorovu výstavu v prostorách Wortnerova domu AJG v Českých Budějovicích.

Většina exponátů pochází z pozůstalosti a soukromých sbírek.

 

Základní životopisná data.

Miloslav Troup se narodil 30. června 1917 v Hořovicích. Nejprve vystudoval gymnázium v Berouně (1927 – 1935), odkud přešel na Střední průmyslovou školu grafickou v Praze (1935 – 1937). Ve studiích pokračoval na Uměleckoprůmyslové škole v Praze, kde působil v letech 1937 – 1942 v ateliéru prof. J. Bendy. Po válce získal francouzské stipendium na École des Beaux-Arts a École des Arts décoratifs v Paříži (1945 – 1947). Ve Francii setrval až do roku 1950, kdy se vrátil do Prahy. Vystavoval zde se skupinou Peintres d´aujour d´hui a Jeune École de Paris. (Paříž, Nice) Ve své tvorbě se věnoval figurální tvorbě, městské architektuře, volné kresbě a grafice, knižní ilustraci, užitému umění (návrhy na vitráže – Pitín, Čestice u Volyně - a tapiserie – dvě jsou v majetku AJG). Ve svých obrazech a kresbách transformoval smyslový, vizuální zážitek do duchovní polohy. Troupova tvorba se v základní poloze vyznačuje plošnou charakteristikou tvaru, osobitými zkratkami a citem pro zářivou barevnost. Prozrazuje vrozené koloristické nadání, které vykrystalizovalo za autorova pobytu ve Francii (byl ovlivněn například tvorbou George Roualta, Marca Chagalla).

Svým dílem je zastoupen ve sbírkách Národní galerie v Praze, Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou, Galerii moderního umění v Hradci Králové, Moravské galerii v Brně, Muzeu umění v Olomouci, Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem, Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, Východočeské galerii v Pardubicích, Muzeu středního Pootaví ve Strakonicích, Památníku národního písemnictví, Slovenské národné galérii v Bratislavě a soukromých sbírkách v ČR a zahraničí.

Zemřel 22. února 1993 v Praze.

Mgr. Vlastimil Tetiva